sobota 3. prosince 2022

Na úřadech přibývá konfliktů. V Ústí Nad Labem budou tlačítka na přivolání pomoci


 



Na českých úřadech v poslední době přibývá velkých hádek a vyhrocených konfliktů. Většinou kvůli sociálním dávkám a nebo když lidé řeší vysoké zálohy za energie. Například v Ústí Nad Labem už mají o své zaměstnance strach, a tak jim do kanceláří budou instalovat tlačítka na přivolání pomoci.



Příběhy Radky Novákové z Odboru sociálních věcí v Ústí Nad Labem rozpouštějí naivní představy o klidné úřednické práci a připomínají bojovou linii. "Zaklepal u mě muž, měl batoh a z batohu mu koukala tyč. Řekl, že si to jde vyřídit," popisuje. "Zažila jsem i nůž. Ukazoval mi tu sílu, že ho s sebou má," vzpomíná.

To, co se dělo občas, je teď součástí pracovního koloritu. "Nárůst je zhruba dvojnásobný," upozorňuje starosta města František Pilný (ANO).

Na chrudimském sociálním odboru pracují hlavně ženy, které si už musely secvičit vlastní domobranu. "Jakmile slyšíme nějaký křik, tak druhá kolegyně jde a sleduje, co se v kanceláři děje," popisuje úřednice. 


"Úředník je v obrovské nevýhodě, protože se musí za každého okamžiku chovat slušně," hodnotí psycholog Jan Lašek.

Na radnici už někdo v návalu hysterie ulomil kliku a několikrát vyzkoušel, jak drží výplň dveří. Podobné zkušenosti mají úředníci i v dalších městech, rostoucí agrese si všimli například v Pardubicích. "Ta nervozita je způsobena tím, že lidé mají strach z budoucnosti," vysvětluje mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

A podle psychologů jsou právě úředníci první na ráně. "Hledá se viník špatných zpráv," myslí si Lašek.

V Ústí Nad Labem od nového roku budou úředníci používat tlačítka na přivolání pomoci. "Přijde hlášenka městské polici, že mají vyrazit do konkrétní kanceláře," popisuje Jelínek.

Prvních SOS tlačítek bude dvacet a budou zejména na odboru školství a na odboru sociálních věcí. V případě potřeby se budou moci do systému připojit i další kanceláře.


ZDROJ : --> Pro více informací klikni zde --<