pátek 7. dubna 2023

EU plánuje zrušit české hospodářství


 



Od počátku roku 2020 si Evropa prošla v rychlém sledu hned několika ekonomickými otřesy. Většina zemí na starém kontinentě se s tím ovšem vyrovnala, ovšem Česku v tomto ohledu patří poslední příčka. Oproti začátku pandemie se české hospodářství propadlo o jeden procentní bod hrubého domácího produktu (HDP), ačkoliv jiné země v témže období zaznamenaly i dvouciferný růst. 

Od zamrzlých finských jezer až po portugalské ostrovy v Atlantiku na tom žádný stát od začátku pandemie není hůř. Česká ekonomika se od prvního čtvrtletí roku 2020 propadla podle vývoje HDP o jeden procentní bod. Podobně, ovšem o jednu desetinu lépe, je na tom pouze Španělsko, zbylé evropské státy rostly.

„Inflace užírá hodnotu reálnému HDP a ten pak tolik neroste. No a v Česku jsme do vyšší inflace vstoupili dříve než v jiných zemích, třeba i proto že jsme ji měli jednu z nejvyšších již před covidem,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň, který na vývoj českého hospodářství upozornil na Twitteru. 

„Růst kolem tří procent už způsoboval, že se ekonomika začala zadýchávat a ČNB musela zvyšovat sazby. Před finanční krizí podobné zadýchávání české ekonomiky jsme viděli až při růstech kolem pěti až šesti procent,“ připomíná hlavní ekonom České spiřitelny David Navrátil.