sobota 11. listopadu 2023

Google zdražuje YouTube Premium.

 




Mezinárodní růst cen YouTube Premium začal poté, co byl v červenci poprvé představen ve Spojených státech. Rozšíření této úpravy cen se postupně rozšiřuje v různých regionech včetně Argentiny, Austrálie, Rakouska, Chile, Německa, Polska a Turecka, jak informoval server SamMobile.

Toto zvýšení cen se týká individuálních, rodinných a studentských tarifů předplatného pro YouTube Premium i YouTube Music Premium. Česka se zdražení prozatím netýká. YouTube Premium si mohou uživatelé i nadále předplatit za 179 Kč měsíčně.


YouTube Premium zdražuje

Pro Austrálii to znamená významnou změnu, protože YouTube Premium Individual nyní stojí 16,99 australských dolarů. E-mailové oznámení zdůrazňuje, že se jedná o „vůbec první zvýšení cen“ v zemi. YouTube však prokázal dobrou vůli zachováním současných nižších cen pro stávající předplatitele po dobu nejméně dalších tří měsíců. Stávajících předplatitelů se nové ceny dotknou během příštího fakturačního cyklu.

Rozhodnutí o zvýšení cen se nebere na lehkou váhu, jak bylo zdůrazněno ve sdělení odběratelům. Společnost vysvětluje, že zvýšení ceny je nezbytné pro další vylepšení služby a poskytování trvalé podpory tvůrcům a umělcům na platformě. Tento přístup k postupnému zavádění zvyšování cen v Evropě, Asii a Tichomoří a Jižní Americe znamená odklon od konvenčního modelu jednotných cenových úprav v celém regionu.



Bonusové funkce pro předplatitele

YouTube Premium je známé svými funkcemi s přidanou hodnotou, jako je odstraňování reklam, přehrávání pouze zvuku, přehrávání na pozadí a stahování offline v plné kvalitě. Předplatitelé si také mohou užít možnost streamování ve Full HD rozlišení s vylepšeným datovým tokem, což má za následek menší kompresi a ostřejší obraz. Mezi další funkce patří společné sledování ve službě Google Meet a přístup k náhledům funkcí.

Není to žádná tragédie

Rozhodnutí YouTube zvýšit ceny odráží vyvíjející se prostředí online streamovacích služeb, kde společnosti neustále zdokonalují své nabídky a cenové modely, aby poskytovaly prémiový obsah a zajišťovaly udržitelnost svých služeb. Rozšíření nižších cen pro současné předplatitele slouží jako gesto dobré vůle ze strany YouTube během tohoto přechodného období. Uživatelé budou muset nakonec tyto úpravy cen vyhodnotit v kontextu hodnoty, kterou ve službě a jejích nabídkách najdou.