středa 15. května 2024

Roušky a izolace se mohou vrátit.


 



Černý kašel, nebo také 100denní kašel, se dramaticky šíří Velkou Británií. Experti bijí na poplach. Obávají se propuknutí epidemie a doporučují nosit roušky. Vrátit by se měla i třítýdenní izolace nakažených.




Spojené království se připravuje na epidemii černého kašle. V plánu je znovuzavedení roušek i třítýdenní izolace nakažených dětí. "V prvním čtvrtletí letošního roku došlo k dramatickému nárůstu výskytu superinfekčního "stodenního kašle", kdy bylo potvrzeno 2 793 případů nákazy," informoval v pondělí deník Mirror.


Lékaři z Národní zdravotnické služby (NHS) doporučují rodičům nakažených dětí, aby nosili roušky, zatímco se starají o své nemocné děti, a izolovali je doma. Dále žádají nakažené, aby při návštěvách ordinací lékařů roušky nosili.


"Černý kašel je stejně nakažlivý jako spalničky a ještě nakažlivější než Covid-19. Největšímu riziku jsou vystaveny malé děti, které nejsou chráněny před vážnými komplikacemi," uvedl Telegraph.


Předseda britského výboru pro očkování Sir Andrew Pollard podle BBC varoval, že pokud se bude nemoc dále šířit, tak zemře více dětí. Černý kašel je nebezpečný i pro nastávající matky. Pollard vyzval těhotné, aby se očkovaly.


Nejlepším způsobem, jak se chránit před černým kašlem, je podle odborníků očkování.