pátek 10. listopadu 2017

Rozšířil se smrtící virus podobný ebole. Lékaři nemají lék




Smrtící virus, který se podobá ebole, propukl v Ugandě a velmi znepokojil představitele lékařských organizací. Jedná se o Marburgovo virové onemocnění, které je pro většinu nakažených smrtelné. V současné době na něj navíc není žádný lék. Úřady zaznamenaly pět případů nákazy, z toho dva jsou smrtelné.
Virus usmrtí 88 procent lidí, kteří jím onemocní. Patří do stejné kategorie jako ebola. Člověk se nakazí kousnutím netopýra nebo opice a onemocnění se šíří během pohlavního styku nebo krví. Podle světové zdravotnické organizace se člověk může nakazit, i pokud přijde do kontaktu s kontaminovaným oblečením nebo například povlečením.


Virus způsobuje krvácení, horečku, silné zvracení a průjem. Má 21 dní inkubační dobu a co je horší, v současné době se virus nedá léčit.

Podle Daily Mail minimálně dva lidé zemřeli po nakažení virem v oblasti Kween, blízko hranic s Keňou. Potvrdila to doktorka Diana Atwineová, tajemnice ugandského ministerstva zdravotnictví.


Podle ní se padesátiletá žena nakazila virem, když se připravovala na pohřební rituály. Od ní se potom nakazil její bratr a oba zemřeli. Jejich další bratr je podle všeho také nakažen a úřady po něm v tuto chvíli pátrají. Zdravotní experti zkoumají hranice Ugandy a Keni, odkud se virus rozšířil.

Marburgův virus se v Ugandě poprvé objevil v roce 2007. V roce 2012 zabil minimálně 10 lidí.