pondělí 20. listopadu 2017

Useknuté hlavy, samopaly i džihádista John. ISIS „lego“ muselo rychle z obchodů





Neobvyklou hračku si mohli pořídit zákazníci v obchodě v jihoasijském Singapuru. Mezi nabídkou populární stavebnice Lego se nacházela edice, která byla inspirovaná teroristickou skupinou Islámský stát. Balení obsahovalo plastovou vlajku hnutí, samopal, bomby, uřezané hlavy a britského teroristu džihádistu Johna, který je zodpovědný za smrt několika lidí. Obchod hračky po vlně kritiky vyřadil z prodeje a Lego se od plagiátu distancovalo.


Stavebnice, která vyvolala mezi lidmi rozruch a znechucení, nesla jméno „Falcon Commando“ a stála 19 liber (zhruba 564 korun). Zákazníci si hračku mohli pořídit v obchodě v nákupním centru People’s Park a online na stránkách obchodu Carousell.
Jakkoli se krabice nacházela na regálu mezi „normálním“ legem, šlo o falešnou edici vyrobenou v Číně. Společnost Lego své hračky vyrábí jen v Dánsku, Mexiku a Maďarsku. Některé práce jako natírání kostiček probíhají v Česku v Kladně.
Na teroristickou stavebnici upozornil deník Straits Times. Prodejce oslovil, zda si myslí, že podobné hračky nemohou vést ke glorifikaci Islámského státu. Obchod neodpověděl, jen zboží vyřadil z nabídky. List následně zjistil, že falešné lego prodával i online obchod Brick Generals v kategorii vojenské hračky. Jednu edici dokonce nazval „ISIS džihádista John“ s komentářem „jednoho dne se vyhodí do vzduchu“.


Džihádista John, vlastním jménem Mohammed Emwazi, byl teroristou Islámského státu. Pozornost médií na sebe strhl kvůli sérii videí, ve kterých vystupoval jako popravčí rukojmích organizace. Narodil se v Kuvajtu, ale v šesti letech se s rodinou přesunul do Londýna. Společně s třemi dalšími teroristy ISIS tvořil skupinu, které se přezdívalo The Beatles. To kvůli jejich britskému přízvuku. Zemřel v listopadu 2015 během bombardování v Sýrii.
Mluvčí společnosti Lego uvedla, že prodávané hračky nemají nic společného s jejich firmou. „Jakožto společnost, která se snaží inspirovat a podporovat děti v jejich vývoji, bychom přirozeně nikdy nevytvořili produkt podobný tomuto,“ řekla pro Straits Times.