pondělí 29. ledna 2018

Chlapec (8) spadl z kola, měl jen odřeniny. Za pár dní byl mrtvý!





Když spadl osmiletý Liam z kola a odřel se o řídítka, nikdo netušil, jak tragický konec to bude mít. Zranění nebylo vážné, a tak ho lékař po ošetření poslal z nemocnice domů. Jenže Liamovi se během několika dní přitížilo a nakonec zemřel.
Asi každému dítěti se podobná nehoda stala. Pády z kola, ze schodů nebo z postele jsou naprosto běžné a až na pár oděrek či modřin většinou dítě vyvázne bez zranění. Když se ale na kole vyboural malý Liam, dopadlo všechno jinak, píše portál The Sun.


Osmiletý Liam Flanagan se projížděl na kole nedaleko farmy svých rodičů v americkém Oregonu, když naboural a při pádu mu řídítka roztrhla džíny a zranila na stehně. Maminka s chlapcem spěchala do nemocnice, potřeboval sedm stehů.

"Myslela jsem, že tím to skončí a Liam bude v pořádku. On si ale začal stěžovat, že ho noha pořád bolí," uvedla chlapcova matka Sara Hebardová pro místní televizi. Dala proto synovi léky proti bolesti, ani ty ale nepomáhaly a kolem stehů se objevily zarudlé fleky. Nakonec Liam musel znovu do nemocnice.


Lékaři v Pendletonu chlapce narychlo operovali. Zjistili, že se do rány dostala bakteriální infekce a ta spustila nekrotizující fasciitidu, tedy odumírání tkáně a její "požírání" bakteriemi. Vrtulník přepravil Liama do specializované nemocnice v Portlandu, kde se ho chirurgové dál snažili zachránit.

Chlapeček musel na operační sál několikrát. Nejdříve se lékaři snažili odstranit umírající tkáň, nakonec nohu amputovali, poté i další končetiny. Ani to ale nepomohlo. "Téměř celá jeho pravá strana byla pryč. Pořád jen řezali a doufali. Řezali a doufali," popsala zdrcená matka.


Po osmi dnech od pádu na kole Liam zemřel. Jeho rodina stále nechápe, jak mohlo něco tak banálního vést až k jeho smrti. "Z nemocnice volal kamarádům, říkal jim, že za chvíli půjde domů. Byl tak silný a odvážný. Každý ho miloval a on zase je. Nikdy si na nic nestěžoval," vyprávěla Sara.

Liamovi rodiče se teď snaží rozšířit povědomí o nekrotizující fasciitidě, aby už se žádnému dítěti nic podobného nestalo. "Nikdy jsem o takové nemoci neslyšela. A mám pro vás ještě radu. Objímejte své děti a věnujte se jim, protože nikdy nevíte, jak rychle mohou být pryč. Neberte je jako samozřejmost, stačí malá nehoda," uzavřela Sara.