středa 7. února 2018

Filipínci nechali zničit Jaguary, Corvetty a Mercedesy za miliony! Za trest...




Více než dvacítka schválně zničených automobilů v hodnotě 24 milionů korun zahrnovala také kousky od BMW, Lexusu, Jaguaru nebo Mercedesu.
Filipínský prezident Rodrigo Duterte přezdívaný Popravčí pokračuje ve svém tažení proti zločincům, jako jsou drogoví dealeři, narkobaroni a pašeráci. Naposledy nechal zničit automobily v hodnotě v přepočtu přesahující 24 milionů korun jako trest za to, že byly do země nelegálně přivezeny.
Mezi více než dvacítkou automobilů byly i kousky od BMW, Jaguaru, Mercedes-Benzu nebo Lexusu. Nechyběly ani zajímavé cenné kousky. Záběry z cílené demolice ukazují také třeba Nissan 350Z nebo krásný Chevrolet Corvette Stingray z šedesátých let, filipínská média dokonce bez bližších detailů informují také o zničeném McLarenu.


Video




„Dejte to obchodníkům s ocelí. Nemůžou mít auta jako tahle. Ale můžou z nich něco vyrobit, třeba hračky,“ prohlásil Duterte během demolice aut, které v manilském přístavu osobně přihlížel. Podobná demolice ve stejný den probíhala také ve městě Davao a Cebu, kde bylo zdemolováno dalších deset vozidel. Ničení v Manile netrvalo dlouho, stačily tři minuty a dvacítka aut po nájezdu buldozerů a dalších strojů byla kompletně zničena.
Podobné scény přitom na Filipínách nejsou nijak nové. Ničení majetku slouží jako varování pašerákům. Celní úřad za loňský rok zabavil pašované automobily v hodnotě 60 milionů korun. Celkem úřady loni hlásily zabavený majetek ve výši 17,7 miliardy korun.
Rodrigo Duterte vyhlásil válku narkobaronům krátce po nástupu do funkce v létě 2016, když obyvatele země dokonce vyzval k tomu, aby dealery a pašeráky nejen udávali, ale také klidně zabíjeli. Sám ji zatím považuje za úspěšnou, jen od léta do podzimu 2016 bylo v protidrogové válce zabito přes 3.500 drogových dealerů a pašeráků.