neděle 17. března 2019

MasterChef Česko






MasterChef Česko je česká verze britského pořadu MasterChef, ve které soutěží amatérští kuchaři. Pořad se vysílá na Nově, první epizoda byla 7. října 2015, pořadu byl vyhrazen pondělní a středeční vysílací čas.[1] Porotcování se po první dvě řady zhostili Marek Raditsch, Marek Fichtner a Miroslav Kalina.[2] Pro třetí řadu vsadila Nova na nové tváře a do poroty posadila michelinského kuchaře Radka Kašpárka, trojnásobného vítěze ankety Zlatý kuchař Jana Punčocháře a Přemysla Forejta.[3]



Stanice Nova pořad uvedla již v roce 2012 jako česko-slovenskou verzi MasterChef společně s televizí Markíza.[4] V roce 2015 se rozhodla pořad vrátit, tentokrát ale v české verzi.[5] Druhou řadu TV Nova vysílala na podzim 2016 každé pondělí a středu, kvůli nízké sledovanosti ale nakonec pořad běžel pouze ve středu. Třetí řada připravená pro rok 2019 je vysílána opět ve středu.[6]



Formát[editovat | editovat zdroj]

MasterChef je založen na britském pořadu MasterChef od BBC. Soutěž probíhá v MasterChef kuchyni, kde se nachází velká kuchyňská linka s několika plotnami, které jsou doplněny balkonem, plně vybaveným skladem potravin, mrazáky i lednicemi. Nachází se zde také jídelní posezení pro speciální účely.
V první části je produkcí vybrán určitý počet soutěžících, kteří přicházejí uvařit své jídlo před porotce. Soutěžící dostanou hodinu na to, aby připravili své nejlepší jídlo a zaujali tak porotce. Porotci po ochutnání hlasují slovy ano a ne. Pokud soutěžící dostává alespoň dvě ano, postupuje dále o boj o zástěru MasterChefa. V druhé řadě soutěžící, který obdržel rovnou tři ano, postupoval přímo do finálové sestavy. Soutěžící se dvěma ano postoupili do dalšího kola v boji o zástěru.
V následujícím kole bojují vybraní soutěžící o místo ve finálové sestavě. Porotci zkouší jejich schopnosti v různých disciplínách jako je např. krájení cibule, čištění ryby či si vyzkouší její nápaditost a zadají jim uvařit jídlo s nějakou danou surovinou.
V následujících kolech je finálová sestava soutěžících podrobená různým zkouškám, které se v průběhu střídají:
  • Tajemný box
  • Vyřazovací test
  • Týmová výzva
  • Test stresu
Tento cyklus pokračuje, dokud nezůstane finálová dvojice. Porotci pak rozhodnou, kdo zvítězí a vyhraje půl milionu korun, titul českého MasterChefa a možnost vydat vlastní kuchařku.




Přehled řad[editovat | editovat zdroj]

ŘadaPremiéraFinálePočet
finalistů
VítězDruhé místoPorotci
17. října 201516. prosince 201516Roman KotlářJiří HilgartMarek RaditschMarek FichtnerMiroslav Kalina
221. srpna 201623. listopadu 2016Jiří HalamkaLucie Micková
39. ledna 2019TBATBATBARadek KašpárekJan PunčochářPřemysl Forejt

1. řada[editovat | editovat zdroj]

První zprávy o přípravě ryze české verze MasterChefa se objevily 7. května 2015, kdy televize spustila možnost registrace do soutěže.[7][8] Premiéra první řady českého MasterChefa proběhla 7. října 2015 a vysílala se v hlavním vysílacím čase v pondělí a středu.[1] Do poroty byli obsazeni 3 známí kuchaři, Marek Raditsch, Marek Fichtner a Miroslav Kalina. Vítězem a prvním Masterchefem Česko se stal Roman Kotlář.

2. řada[editovat | editovat zdroj]

Ve finále první řady se objevila výzva k přihlášení do druhé řady. Oficiálně novou řadu potvrdila Nova 31. března 2016.[9] V dubnu byl vydán článek, že se do druhé řady mohou přihlásit také neslyšící.[10] Druhá řada začala speciálním dvojdílem 21. srpna 2016, a poté se vysílala opět v pondělí a ve středu.[11] Později byl pořad pro nízkou sledovanost přesunut pouze na středu ve 21:35 po reality show Výměna manželek. Porota zůstala stejná jako v první řadě. Vítězem soutěže se stal Jiří Halamka.

3. řada[editovat | editovat zdroj]

Po více jak dvouleté pauze se televize rozhodla formát oživit a zcela obměnila porotu. Podařilo se získat michelinského kuchaře Radka Kašpárka, vítěze ankety Zlatý kuchař Jana Punčocháře a šéfkuchaře Přemysla Forejta. Pro vysílání této řady byl vyhrazen opět středeční večer. První castingový díl byl odvysílán 9. ledna 2019.