úterý 4. června 2019

Pokud uvidíte na mase takové bubliny, v žádném případě ho nekupujte! Důvodem je nebezpečná tuberkulóza






Na internetu se objevilo upozornění o šíření tuberkulózy u skotu.
“Tuberkulóza je bakteriální nemoc, která kromě skotu postihuje i mnoho domácích zvířat a drůbeže. Nemoc je nebezpečná i pro lidi. Onemocnění se vyznačuje vysokou nákazou a úmrtností.










Na povrchu kůže a vnitřních orgánech se vytvářejí Hrčková formace, náchylné k nekróze. Efektivní léčení krav je zatím zbytečné, protože vzhledem k vysoké nákazu musí být veškerý skot s pozitivní reakcí zlikvidován.









Infikované zvířata (nemocné nebo nosiče) vylučují bakterie prostřednictvím různých sekretů: močí, mlékem, hleny, výkaly či spermiemi.
Infekce se vyskytuje prostřednictvím jakýchkoliv prostředků péče, krmiva, vody. Tuberkulóza se přenáší přes dělohu a mateřské mléko, sexuální kontakt, s pomocí člověka.
Původce tohoto onemocnění je odolný vůči různým fyzikálním i chemickým vlivům: toleruje nízké teploty – prožívá při mínus 260 stupňů i nižších, 30 minut odolává vytápění od 80 – 90 stupňů.









Mimo živého organismu se mykobakterie nerozmnožují, ale nadále zůstávají životaschopné i po několika měsících, zejména v tmavých vlhkých místnostech, půdě a odpadních vodách. Přímé sluneční světlo je zabije za 1-2 hodiny a ultrafialové ozařování za několik minut.
Maso nebo plíce nemocného zvířete se nemusí lišit od těch běžných. Bubliny a jiné neobvyklé nálezy se mohou vyskytovat uvnitř masa a odhalí se až během jeho zpracování.









V případě, že člověk sní takové maso, hrozí mu otrava av horších případech i samotná smrt.
Buďte opatrní při koupi masa, zejména pokud máte na plánu konzumovat zvěřinu!