Na internetu se objevilo upozornění o šíření tuberkulózy u skotu.
“Tuberkulóza je bakteriální nemoc, která kromě skotu postihuje i mnoho domácích zvířat a drůbeže. Nemoc je nebezpečná i pro lidi. Onemocnění se vyznačuje vysokou nákazou a úmrtností.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnevMPpv3eWghRtAx1MwBzDwnuEKgYNQBGdkUh6Q2X7ZqH5uzCPq5eHp221c5KxAbJsLN4isnCKWl31Iuq6UGzb8ljl8n_mNr-DrNb6yKXgbajIFJ-bY_n6gdozNc7-eXXqJBOK6SsPt8/s320/Sni%25CC%2581mek-obrazovky-2019-05-31-v-14.38.25.png)
Na povrchu kůže a vnitřních orgánech se vytvářejí Hrčková formace, náchylné k nekróze. Efektivní léčení krav je zatím zbytečné, protože vzhledem k vysoké nákazu musí být veškerý skot s pozitivní reakcí zlikvidován.
Infikované zvířata (nemocné nebo nosiče) vylučují bakterie prostřednictvím různých sekretů: močí, mlékem, hleny, výkaly či spermiemi.
Infekce se vyskytuje prostřednictvím jakýchkoliv prostředků péče, krmiva, vody. Tuberkulóza se přenáší přes dělohu a mateřské mléko, sexuální kontakt, s pomocí člověka.
Původce tohoto onemocnění je odolný vůči různým fyzikálním i chemickým vlivům: toleruje nízké teploty – prožívá při mínus 260 stupňů i nižších, 30 minut odolává vytápění od 80 – 90 stupňů.
Mimo živého organismu se mykobakterie nerozmnožují, ale nadále zůstávají životaschopné i po několika měsících, zejména v tmavých vlhkých místnostech, půdě a odpadních vodách. Přímé sluneční světlo je zabije za 1-2 hodiny a ultrafialové ozařování za několik minut.
![](https://krasa.cool/wp-content/uploads/2019/05/Snímek-obrazovky-2019-05-31-v-14.39.04.png)
Maso nebo plíce nemocného zvířete se nemusí lišit od těch běžných. Bubliny a jiné neobvyklé nálezy se mohou vyskytovat uvnitř masa a odhalí se až během jeho zpracování.
V případě, že člověk sní takové maso, hrozí mu otrava av horších případech i samotná smrt.
Buďte opatrní při koupi masa, zejména pokud máte na plánu konzumovat zvěřinu!