pondělí 23. prosince 2019

Kynologická stanice vyhořela do základů, teď shání peníze na obnovu


U Milevska na jihu Čech shořela základna kynologického klubu. Dva policejní psy, kteří tam byli přes noc, se podařilo zachránit na poslední chvíli. Zkušení psovodi ale přišli o všechno vybavení.



"Ráno v 6 hodin došlo k požáru. Všichni jsme byli doma. Mě vyrozuměli hasiči a policie," popsal událost policejní psovod Zdeněk Růžička.

Stačil jeden zapadlý rozžhavený uhlík z krbu a klubovna s příznačným názvem Spálená lehla během několika minut popelem. Policejní psovod Zdeněk Růžička přišel o všechno. "Všechny osobní věci plus průkazy původů od psů, vlastně vybavení psí kuchyně a vybavení pro výcvik a ustájení psů. Nemáme nic," vysvětluje Růžička.




Číslo transparentního účtu na pomoc pro kynologickou stanici: 123-1035060227/0100.

Plameny zasáhly i sousední kotce se psy. Byl mezi nimi i speciálně vycvičený německý ovčák Homer, u policie slouží už sedm let. "Používá se pro všestranou kynologii. Pachové stopy, obrany, vyhledávání osob," říká psovod Zdeněk Růžička.

Před plameny se ukryl v dřevěné boudě, stejně jako ostatní psi - to jim zachránilo život. Sedmiměsíční fenka Konie ale přišla o část srsti.