sobota 27. února 2021

Češký národ je očkovan vakcínou z roku 2008, končí jí záruka, šíří se to internetem.

 









Sociálními sítěmi se šíří další hoax o vakcínách. Tentokrát stačilo uživatelům facebooku, aby viděli obrázek vakcíny od společnosti AstraZeneca, kde koncové číslo na ampuli bylo 2008. To mělo znamenat, že vakcína byla vyrobena v tom roce a její expirační lhůta se blíží ke konci. Proto by se s ní prý mělo očkovat co nejrychleji v Česku.

Pro stránku AFP.fakty.sk tuto nepravdu potvrdil i Státní ústav pro kontrolu léčiv a samotná firma AstraZeneca vysvětlila, co tato čísla znamenají.



Na snímku, která se šířila internetem byla ampulka s vakcínou a na ní číslo 3041572008. Na tomto základě si někteří lidé mysleli, že vakcína na koronavirus byla vyrobena v roce 2008. To však není pravda a vakcína od britsko-švédské firmy byla schválena Evropskou lékovou agenturou 29.ledna 2021. Na vývoji vakcíny pracují od 20.ledna 2020. "Vakcína určitě nebyla vyrobena v roce 2008," uvedla mluvčí SÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Svisle napsané číslo tak nemá s datem výroby nic společného. "To vertikální číslo se jmenuje komponentní kód a je používán pro interní výrobní účely. Neoznačuje však ani datum výroby ani expirační lhůtu. Číslice 2008 na konci jsou čistou shodou náhod, "uvedl pro AFP Kim Blomley z AstraZeneca.