neděle 7. března 2021

Vakcíny v ohrožení! Dochází klíčová surovina, bez které se nedají vyrábět

 



Světu dochází písek. Jeho nedostatek by mohl znamenat, že nebude z čeho vyrábět skleněné lahvičky, ve kterých se uchovávají vakcíny proti koronaviru. Právě písek je totiž klíčový pro výrobu skla.





Svět sužuje globální nedostatek písku. Ten je přitom ale klíčový v mnoha odvětvích, ať jde o oblasti bydlení či technologií. Po vodě je písek nejvíce využívanou surovinou na světě – používá se k výrobě skla, betonu, asfaltu nebo křemíkových mikročipů. A právě jeho nedostatek může významně zamíchat i současnou pandemií. Nebude ho totiž dostatek na výrobu skleněných lahviček pro vakcíny proti covidu, píše Daily Mail.

 

Odborníci předpovídají, že v následujících dvou letech vzroste poptávka po skleněných lahvičkách, ve kterých se tyto vakcíny uchovávají. "Nikdy jsme si nemysleli, že nám dojde písek, ale na některých místech už docházet začíná. Pokud to nebudeme řešit, můžeme se dostat do obrovských problémů," řekl klimatolog Pascal Peduzzi.

 

 

Očekává se totiž, že svět bude v příštích dvou letech při distribuci vakcín proti covidu-19 potřebovat až dvě miliardy skleněných lahviček. Hrozící nedostatek písku může ohrozit i výrobu například smartphonů.





Za posledních 20 let přitom stoupla spotřeba písku o více než 300 procent a tento trend má pokračovat. Je to zapříčiněno nárůstem populace a s ní související urbanizací a rozvojem infrastruktury, tedy v oborech, kde se bez písku neobejdou. Mnoho písku se nachází v pouštích, které tvoří až třetinu planety. Ten je ovšem pro použití například právě ve stavebnictví nevhodný. Je totiž příliš hladký a kulatý oproti písku z pískovcových dolů