sobota 13. února 2021

Nouzový stav se prodlužuje do 15.3.2021



 


Poslanecká sněmovna odmítla prodloužit nouzový stav, který tak skončí už v neděli.

Článek

Poslanci na čtvrtečním jednání odmítli prodloužit nouzový stav. Vládní koalici nepodpořila žádná z opozičních stran. Pro hlasovalo pouze 48 poslanců hnutí ANO a ČSSD. Ke schválení bylo potřeba 54 hlasů ze 106 přítomných poslanců.

Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek na poslední chvíli pokoušel s opozičními stranami dohodnout, ale neuspěl. „Dejte nám ještě dva týdny času,“ žádal pak marně předseda vlády na plénu Sněmovny.

Vicepremiér Jan Hamáček označil neprodloužení nouzového stavu za „šílenství, které nedává smysl“ a přirovnal ho k demobilizaci uprostřed války. Ministr zdravotnictví Jan Blatný zase uvedl, že se „střílíme do vlastní nohy“.






Zástupci vlády varovali před tím, že v pondělí skončí téměř všechna protiepidemická opatření a nastane kolaps zdravotnictví. Část hejtmanů už oznámila, že ve svých krajích vyhlásí stav nebezpečí.

„Nesvádějte na nás odpovědnost za to, jak tady rok vládnete. Lidé moc dobře vědí, jak se vám to daří, potažmo nedaří. Nouzový stav je jen rámec, který jste měli vyplnit konkrétními opatřeními. A to se nestalo,“ zdůvodnil odmítnutí předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Opozice tvrdí, že část klíčových opatření lze udržet i bez nouzového stavu. Vláda bude muset podle předsedy ODS Petra Fialy více přemýšlet nad tím, jaká opatření vydává a zda jsou účinná.

Opozice: Lidé jsou zoufalí

„Vláda má na opatření nástroje i podle jiných zákonů. Některé věci nebude moci dělat v takovém rozsahu jako nyní, ale ta čísla se nelepší, opatření nefungují. Vláda by se měla zastavit a přijít s jiným řešením,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

Jurečka s Rakušanem se shodli, že vláda nemůže zvládat koronavirovou krizi jen restrikcemi. „Lidé jsou zoufalí, nevěří vládě,“ řekl při sněmovní debatě šéf Pirátů Ivan Bartoš. Řada opatření k omezení šíření covidu, která vláda vydala, nebyla odůvodněna a nedávala smysl ani v okamžiku svého vyhlášení, řekl Bartoš.




Opozičním stranám vadí, že s nimi premiér dlouhodobě nejednal a nebral vážně jejich návrhy. Sám Babiš ve čtvrtek ve Sněmovně přiznal, že s opozicí v minulých týdnech nejednal, protože měl zajištěnou podporu komunistů. Ani KSČM už ale nouzový stav nepodporuje.

„Pokud vláda není ochotna naplňovat své úkoly v rámci nouzového stavu, nezbývá nic jiného, než aby byla postavena před nutnost využít jiné právní předpisy k boji s pandemií,“ komentoval to předseda KSČM Vojtěch Filip.