neděle 4. července 2021

Na podzim bude v Česku nová mutace koronaviru a ta nás hodně omezí.


 


Delta mutaci nezastavíme






Nepřesnosti ohledně delta varianty

Některá data, která profesor Beran zmiňuje v souvislosti s Velkou Británií, uvádí tamější oficiální studie jinak.

Profesor Beran zmiňuje, že riziko hospitalizace u delty je nižší než u alfa varianty koronaviru. Je to však naopak. Výzkum ukazuje, že delta varianta má více než dvakrát vyšší riziko hospitalizace ve srovnání s variantou alfa (britskou).

Stejně tak tvrzení, že „kontrola lidí při cestování nemá vůbec žádný význam pro šíření viru“, z britských dat nevyplývá a naopak je vidět, že varianta delta měla ve Velké Británii nejdříve zvýšenou prevalenci mezi lidmi, kteří přicestovali ze zahraničí (Figure 8 zmíněné studie).

Dále zmiňuje, že smrtnost je dvacetkrát nižší než u zmíněné alfa varianty. Tvrzení, že pokud by tu delta varianta byla od začátku epidemie, tak by zemřelo dvacetkrát méně lidí, je však zavádějící, protože v době propuknutí delta varianty už byla významná část zranitelného britského obyvatelstva očkována.




Ministr Vojtěch na Twitteru uvedl, že reprodukční číslo delta varianta je 8 a že hrozí vzedmutí nové vlny pandemie. Kvůli tomu také zavádí povinnost prokazovat se negativním testem v zaměstnání po návratu z dovolené. Je to dostačující?


Co byste doporučil lidem, aby zamezili šíření viru?

Jsem bytostně přesvědčen o tom, že když každý bude dodržovat základní opatření v podobě pravidla 3R doplněného o rozum, tak to bude dostačující. Pokud k tomu budou sportovat a posilovat imunitu, tak je to podle mě to nejlepší, co mohou udělat.