čtvrtek 14. října 2021

Babiš: PCR testy by měly nově platit 72 hodin, antigenní den

 




Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek dostal v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích (ÚVN) třetí dávku očkování proti covidu-19. Premiér na následné tiskové konferenci uvedl, že se možná zkrátí doba platnosti testů a zpřísní některá pravidla.


Předseda vlády dostal první dávku vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech 27. prosince minulého roku, jako vůbec první člověk v Česku. Druhou dávku dostal následně 24. ledna. Premiér se tak rozhodl, že si ve čtvrtek, po skoro 10 měsících, nechá dát další posilovací dávku.

Potvrdil také slova hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, že pokud se situace bude dál zhoršovat, tak se zpřísní pravidla pro nošení roušek a budou se muset nosit i ve všech vnitřních prostorech. Dále uvedl, že se v současné době jedná také o zkrácení platnosti testů na koronavirus. PCR testy by měly nově platit 72 hodin, antigenní testy pouze jeden den. Návrh však stále projednává ministerstvo zdravotnictví.

Podle vládních představitelů i expertů je očkování jediným způsobem, jak porazit epidemii. Aktuálně má ukončené očkování přes 6 milionů lidí. Třetí, posilující dávku, dostalo již přes 30 a půl tisíce lidí. Premiér také dodal, že následující kroky v boji proti pandemii si musí ujasnit společně s nastávající novou vládou.




​"Já jsem byl na třetí dávce, ale my máme tady podle statistik ještě plno seniorů, kteří nejsou naočkovaní vůbec. Je to přesně 341 546 seniorů nad 65 let. Je tedy strašně důležité, aby se tito lidé naočkovali. Je to ochrana jejich života a jejich zdraví," řekl premiér.

Třetí dávkou vakcíny se mohou lidé v Česku očkovat od září. Týká se to ale pouze občanů, kteří mají osm měsíců po ukončeném očkování proti covidu-19. Většinou se tak jedná pouze o zdravotníky nebo seniory.

České laboratoře ve středu odhalily 1497 případů nákazy koronavirem, přetrvává tak trend sílící epidemie. Nárůst začíná být prudký, minulou středu přibylo 1045 nakažených, tento týden je to o 43 % více. Týden předtím bylo odhaleno 732 případů. Křivka tak od konce léta nepřetržitě stoupá.