neděle 31. října 2021

Překvapení v babyboxu: Našli tam mladíka (20), jak se tam narval, je záhadou

 









Řádové sestry v polské Vratislavi v noci z pátku na sobotu objevily v babyboxu dvacetiletého muže. Vytahovali ho odtamtud policisté, kteří ho odvezli rovnou na záchytku, protože byl opilý. Napsal to server listu Gazeta Wroclawska. Babybox je umístěn hned u kláštera, kde řádové sestry působí.

Sestry boromejky v noci probudil alarm, který běžně ohlašuje, že se v babyboxu objevilo dítě. Tentokrát v tomto zařízení, kterému se v Polsku říká okno života, sestry našly dospělého muže. Zavolaly proto hasiče a policii. "Nevíme, jak to udělal, ale podařilo se mu do babyboxu vmáčknout celý a už se odtamtud nedokázal dostat," popsal jeden z policistů. Policisté ho poměrně rychle dokázali z těsného prostoru vyprostit. Muž nebyl schopen vysvětlit, proč do babyboxu vlezl, a policisté další výslech proto naplánovali až na dobu, kdy vystřízliví. Babybox zašpinil a rozvalil vaničku, do které se vkládají miminka.







Okno života u kláštera Milosrdných sester sv. Karla Boromejského je jediné ve Vratislavi. Funguje od roku 2009 a matky do něj od té doby odložily téměř 20 dětí. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Po celé České republice nyní funguje 80 babyboxů, které pomohly zachránit zatím celkem 226 dětí.