sobota 6. listopadu 2021

Vakcínám končí platnost, děsí se lidé. Jak to s přípravky vypadá, vysvětlily úřady



 








Mezi lidmi se objevily další dezinformace o vakcínách proti koronaviru. Týkají se toho, že společnosti, které je vyrábí, si prý nepodaly žádost o prodloužení registrace, a proto vzniká tlak na co nejrychlejší doočkování zásob. Falešné informace vyvrací Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) i Evropská léková agentura (EMA).


Na sociálních sítích i v mailové schránce TN.cz se objevily vzkazy od lidí, kteří jsou rozrušení kvůli údajnému konci platnosti registrace vakcín. "Platnost těchto vakcín má vypršet v prosinci 2021 a v lednu 2022 a žádný výrobce nepodal novou žádost a vakcíny se dál nemůžou používat a musí být zničeny. Proto ten obrovský tlak na nezákonnou a neopodstatněnou očkovací kampaň vyvíjenou na naši populaci, nyní dokonce na naše a děti a mládež! Výrobci nepožádali o další podmíněné schválení z mnoha důvodů nežádoucích účinků. Také kvůli vysokému počtu úmrtí by pravděpodobně další schválení nedostali!" píše například paní Adriana. Podobné zprávy šíří i paní Jitka. "Podle informací prý ty vakcíny na podávání mají schválený termín nejdéle do 22. ledna a pak o prodloužení žádná firma nepožádala. Takže proto ten spěch a nátlak na lidi, aby do prosince zmizelo co nejvíce dávek a přibylo co nejvíce peněz. Protože od ledna je můžou akorát tak vylít do kanálu, protože nebudou mít povolení je podávat," napsala.

  Redakce TN.cz proto oslovila SÚKL, aby vysvětlil, jak je to s platností registrace vakcín. Všechny vakcíny proti koronaviru jsou v současnosti podmíněně registrovány. To znamená, že tuto registraci musí společnosti každý rok obnovovat. Případně, pokud budou splněné všechny podmínky, může být přípravek registrovaný standardně, tedy s platností na pět let.

"Tvrzení, že 'platnost vakcín má vypršet v prosinci 2021 a v lednu 2022 a žádný výrobce nepodal novou žádost', není pravdivé. Nemáme žádné signály o tom, že by nemělo být požádáno o prodloužení registrace pro ostatní vakcíny," uvedla mluvčí SÚKLu Klára Brunclíková.

Například vakcína Spikevax od Moderny už má registraci prodlouženou o rok, Evropská komise tak rozhodla 4. října. Vakcíně od Johnson & Johnson byla zase podmínečná registrace schválená 11. března letošního roku, trvání podmínečné registrace je tak sotva za polovinou.

Redakce TN.cz rovněž zaslala žádost o vyjádření Evropské lékové agentuře (EMA), která vyvrátila, že by výrobci vakcín nepožádali o prodloužení. "Všichni držitelé rozhodnutí o registraci vakcín COVID-19, které jsou v současné době v EU schváleny, předložili EMA žádost o každoroční prodloužení registrace v souladu s právními požadavky," uvedla mluvčí EMA Laure Heroldová.

Potvrdila, že Spikevax od Moderny a Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech již mají podmíněné registrace prodloužené o rok. "V případě vakcín Janssen (od firmy Johnson & Johnson) a Vaxzevria (od firmy AstraZeneca) posouzení v současné době probíhá," dodala Heroldová.

Za pátek přibylo 5 720 nakažený, zájemci o vakcínu stáli několikahodinové fronty (10/2021)