pondělí 27. prosince 2021

Omikron si to mezi dětmi „užije“. V ohrožení jsou teď i ony, varuje genetik.


 








Rychlejší a nakažlivější – taková je varianta koronaviru zvaná omikron. Podle odhadů epidemiologů ji má v České republice minimálně tisícovka lidí, do konce roku proto bude zřejmě převažovat nad deltou. Nejspíše se jí nevyhnou očkovaní ani ti, kteří už nemoc COVID-19 prodělali. Ohroženou skupinou začínají být také děti, které nejsou očkované ani infekci neprodělaly, varuje molekulární genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.


Je možné změřit, o kolik víc je varianta omikron nakažlivější než ty předchozí?
Nakažlivost je trochu složitější, protože se skládá ze dvou aspektů. Jedním z nich je vlastní rychlost, ta je výrazně vyšší. I míra nakažlivosti se výrazně zvýšila, protože protilátky získané proděláním nemoci nebo očkováním nefungují proti této variantě tak silně. Přesné číslo ještě uvidíme.

Zatím máme dostatečná data jen z Jihoafrické republiky, tam je ale populace výrazně odlišná. Také celá pandemie probíhala v JAR zcela odlišně než u nás v Evropě. Zde víme zatím o situaci ve Velké Británii a tam to zatím vypadá, že je omikron třikrát až pětkrát nakažlivější.




Jak to bude se zátěží pro nemocnice a zaplněním lůžek na jednotkách intenzivní péče? To je v době pandemie asi ten nejdůležitější indikátor. Mluví se o tom, že pacienti s omikronem mají většinou lehký průběh onemocnění.
Přeci jenom jsou pacienti v nemocnici delší dobu – zejména, pokud mají štěstí, že se vyléčí. A po každé vlně nákazy trvá velmi dlouhou dobu, než se nemocnicím znatelněji uleví. U omikronu jsme opatrně optimističtí, protože to vypadá, že i když se nakazí hodně lidí, tak množství hospitalizací není tolik vysoké. Vlastnosti této varianty jsou možná nakažlivější, ale mají lehčí příznaky.

Nicméně nemáme vyhráno. I kdyby se potvrdilo, že je varianta bezpečnější, tak i malé procento hospitalizovaných z velkého množství nakažených je pořád velké číslo. Nemocnicím se tak ani v lednu nebo v únoru neuleví. Křivka hospitalizovaných bude v lepším případě stagnovat, protože u nás ještě ani neskončila vlna varianty delta.

Zatím to vypadá, že dynamika výměny nové varianty za tu starou je daleko rychlejší, než to bylo v předcházející době. U nás to trvalo zhruba dva měsíce, než delta úplně vyměnila alfu. Podle dat z Velké Británie to trvá týdny. U nás zatím neklesla předchozí vlna příliš nízko, což by mohlo znamenat, že nová začne mnohem dřív, než ta první skončí.

Kdy převládne nová varianta omikron v Česku?
Už teď koluje, jen to ještě nevíme. Rychlost šíření je enormní a nepomůžou tomu ani Vánoce, kdy se potkávají lidé, kteří se třeba rok neviděli. To je špatná zpráva, protože se budou všichni promíchávat.

Jak moc varianta omikron ohrožuje děti?
Podle mě jsou děti na tom úplně nejhůř. Nejprve byly zavřené rok doma a pak jsme je vystavili koronaviru bez nějaké výrazné ochrany. Rychlost šíření můžeme pozorovat na počtu nákaz ve školách, je to obrovské číslo.

Zatím platí, že pro ně není koronavirus tolik nebezpečný jako pro starší generaci. Špatná zpráva je, že omikron už není tak nebezpečný pro staré, ale právě naopak pro děti. Pokud COVID-19 ještě neprodělaly, je velká pravděpodobnost, že si to omikron v jejich věkové kategorii „užije“.

Jak se chránit? Co proti omikronu funguje a jak moc jsou současné vakcíny účinné?
Moc nezáleží na typu vakcíny, ale na tom, kdy byla aplikovaná. Posilující dávka má účinnost zhruba 70 procent. Ale vývojově je omikron vzdálenější současné variantě delta než prvotní variantě koronaviru. Každá z těchto verzí šla úplně jinou cestou. Bude pravděpodobně potřeba upravit i vakcíny.