středa 5. ledna 2022

Nové covidzměny: Povinné testování všech zaměstnanců a zkrácení karantény

 Všichni zaměstnanci se budou od 17. ledna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) muset testovat dvakrát týdně antigenními testy. V případě pozitivity půjdou do karantény na pět dní, což ve středu také schválila vláda. 




Systém povinného testování v zaměstnání by měl trvat dva až tři týdny, jak schválila ve středu 5. ledna vláda. V současné době se musejí testovat jen pracovníci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je závazné jednou týdně. Pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní test, musí se dostavit na oficiální odběrové místo k provedení potvrzujícího PCR testu. Antigenní samotesty budou podle Válka hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, konkrétně fondu rezerv. "Tak zní dohoda s pojišťovnami," uvedl Válek. Testování se bude od 17. ledna týkat všech zaměstnanců soukromých i státních firem a organizací, živnostníků a také jednatelů společností. Fungovat bude podle Válka v alternativním režimu dvakrát týdně, nebo jednou za tři až pět dnů. Pracovník bude moci dobrovolně podstoupit ověřovací PCR test, očkovaní jich budou mít z veřejného zdravotního pojištění hrazených pět za měsíc.



Karanténa se zkracuje Izolace nakažených koronavirem a karanténa jejich kontaktů se podle premiéra Petra Fialy (ODS) zkrátí na pět dní. Je to potřebné kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron, řekl po jednání vlády. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doplnil, že změna bude účinná od úterý 11. ledna. Do karantény budou po rizikovém kontaktu podle Válka chodit i očkovaní a lidé po prodělání covidu. Dosud nemuseli, pokud nebyli z