středa 5. ledna 2022

ZEMAN NAVRHUJE VLÁDĚ, ABY ZDANILA DŮCHODY: KOLIK PENZISTÉ BUDOU MUSET ZAPLATIT


 




Aktuálně platí, že starobní důchody jsou až na některé výjimky osvobozeny od zdanění. Prezident Miloš Zeman však navrhuje, aby nová vláda výjimky zrušila. To by ale pro seniory znamenalo daňové odvody, které by se vyšplhaly až na několik tisíc. Informuje o tom web ceskeduchody.cz.

Zeman dlouhodobě chce, aby daňové výjimky byly zrušeny a platila se daň z příjmů. Patří k nim i starobní důchody, pokud nepřesahují 48600 Kč měsíčně. Pokud jsou vyšší, důchodci musí podávat daňové přiznání.



Hlava státu proto chce, aby se výjimky plošně zrušily a radí to Petru Fialovi. To by prý pomohlo zastavit zadlužování Česka.

„Kdyby došlo ke zrušení všech daňových výjimek, říkal jsem, že by to ušetřilo 380 miliard korun,“ uvedl Zeman s tím, že by to umožnilo vyrovnat rozpočet.





Prezident je přesvědčen, že daně musí platit všichni a nikdo nesmí být preferován. Doporučuje proto vládě, aby byla odvážná a nedělat jen kosmetické úpravy a pustit se do radikálních kroků.

Pokud by vláda nakonec výjimku pro důchody zrušila, zdaněny by byly všechny druhy důchodů příspěvky či příplatky k nim.




Z důchodu 15000 korun by se zaplatila daň 2250 korun. Pracující důchodci by také museli zaplatit víc, protože by se zrušila sleva na poplatníka.

Návrh změny musí přeložit vláda či poslanci. Po schválení Sněmovnou a Senátem zákon by mohl podepsat Zeman.

PSALI JSME: JIŘÍ OVČÁČEK PROZRADIL, ŽE PREZIDENT MILOŠ ZEMAN NA SILVESTRA ZVLÁDL ABSTINENCI VELMI DOBŘE: „DODRŽUJE DOPORUČENÍ LÉKAŘŮ“

PŘIPOMÍNÁME: ZDENĚK HOSTOMSKÝ A PETR SMEJKAL SE VYJÁDŘILI K NOŠENÍ ROUŠEK: „DOUFÁM, ŽE SUNDÁME, A BUDE TO NA DOBROVOLNÉM UVÁŽENÍ,“ ŘEKL HOSTOMSKÝ