pátek 8. dubna 2022

Prezident Miloš Zeman plánuje zvýšení daně.


 Podle prezidenta Miloše Zemana by vláda měla zvýšit některé daně, řekl v rozhovoru pro Mladou Frontu Dnes. Jen tak se podle něj dá stabilizovat rozpočet, který zatížila válka na Ukrajině. Jenže podle kabinetu by zvyšování daní odnesli zase jenom obyčejní lidé a řadě z nich by se hodně snížila životní úroveň.




Humanitární pomoc, vojenská technika anebo péče o uprchlíky, to vše jsou finanční výdaje, se kterými státní kasa nepočítala. "Do České republiky zřejmě dorazí kolem 600 tisíc uprchlíků, přičemž průměrné náklady na jednoho se budou pohybovat kolem padesáti až šedesáti pěti tisíc korun. Takže celkové náklady se budou pohybovat kolem třiceti, čtyřiceti miliard," odhaduje ekonom Štěpán Křeček.

Prezident Zeman prý má na velké výdaje řešení. Stačí zvednout daně a hlavně prý obnovit superhrubou mzdu. "Rozpočet má díru ve výši 90 miliard korun, což je ukvapené snížení daně z příjmu fyzických osob. Tady máte cestu, jak mimo jiné rozpočet alespoň trochu stabilizovat," vysvětlil svůj návrh.

"Hnutí SPD je zásadně proti zvyšování daní. Peníze do rozpočtu lze získat tak, kdyby vláda škrtla peníze solárním baronům nebo ukončila zneužívání dávek nepřizpůsobivými," vyjádřil se předseda hnutí Tomio Okamura.



Prezident zvyšování daní navrhuje dlouhodobě. Jenže současné vládě a Poslanecké sněmovně prý chybí odvaha. "Prezident může mít názor jaký chce, to je jeho právo, ale o tom, jak vysoké budou daně, rozhoduje vláda a Poslanecká sněmovna, a pak to přijde k nám do Senátu," konstatoval senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

"Jasně jsme řekli, že daně zvyšovat nebudeme a na tom budeme trvat," prohlásil poslanec Marek Benda (ODS).

Prezident bude zřejmě překvapený. Vláda si jeho slova k srdci prý rozhodně nebere a naopak plánuje řadu daňových úlev. "Vláda vážně diskutuje například o zvýšení slevy na poplatníka, to skutečně dopadne na všechny potřebné, na rodiny, na střední třídu," sdělil poslanec Marek Výborný z KDU-ČSL.

Podle ekonomů kabinet ale dříve nebo později některé daně bude muset zvýšit. "Jedná se zejména o zvýšení daně z tabáku, z alkoholu, také lze uvažovat o zvýšení daně z nemovitostí," uvedl ekonom Lukáš kovanda. Právě tyto daně máme v Evropě jedny z nejnižších.