středa 1. června 2022

Petr Fiala plánuje zdražení elektriky,plynu a potravin až o 100%


 ČEZ zdražuje plyn a elektřinu až o 80 procent. Není to naposled, říkají experti





Zdražování elektřiny pokračuje, tentokrát k němu přistoupil největší český distributor elektřiny ČEZ. Podle expertů se však bude časem týkat všech dodavatelů elektřiny. Navíc by se nemělo jednat o poslední vlnu zvyšování cen. A zdraží se i plyn.



Jeden z největších dodavatelů energií v České republice společnost ČEZ oznámila, že od 1. července si zákazníci za energie připlatí. Domácnostem, které mají smlouvu na dobu neurčitou, se zvedne cena plynu o více než 80 procent. Ceny za elektřinu zvýší pouze novým zákazníkům, u těch stálých se nemění.

Horší je však situace u dodávek plynu. Zatímco se totiž poplatky za elektřinu navýší jedině novým klientům, za plyn si připlatí všichni. Hlavním důvodem je především nejistota ohledně budoucích dodávek zemního plynu do Česka.

Není to poprvé v poslední době, kdy se k tomuto kroku ČEZ uchyluje. Jde totiž o již třetí navýšení cen za posledních šest měsíců.



Co se týče elektřiny, nejčastěji se její cena zvedá na podzim a poté se začátkem nového roku. Nyní je tomu však jinak. Velkoobchodní ceny energií totiž rychle stoupají a dodavatelé na to vzápětí reagují navýšením cen.

"U některých dodavatelů se dočkáváme toho, že zdražují každé dva měsíce. Většinou stačilo upravovat ceny jednou do roka, maximálně dvakrát. Nyní to může být klidně pětkrát do roka," řekl ekonom Lukáš Kovanda.

Podle jeho slov něj je četnost zdražování nebývalá. Za vinu to dává pandemii koronaviru a válce na Ukrajině, která zahýbala se situací na velkoobchodním trhu. Zákazníci si prý budou muset navýšit i zálohy při placení elektřiny, a to od druhé poloviny roku.




Kromě ČEZ by měli začít brzy zdražovat i ostatní distributoři energií. "Cena na burze roste, takže se to asi nevyhne nikomu," řekl expert na energetiku Jiří Beranovský. "Jestliže zdražuje ČEZ, budou nakonec zdražovat všichni," dodal Kovanda.

Ten dále odhaduje, že by ostatní distributoři mohli se zdražením počkat, aby největšímu českému distributorovi energií odebrali část klientů.

"Až přetáhnou nějaké klienty, tak ty ceny navýší. Nikdo těm cenám nemůže uniknout, jestli nemůže uniknout ani ČEZ, který na to má největší možnost, protože elektřinu nejen prodává, ale také sám vyrábí," uvedl Kovanda.

Společnost Pražská plynárenská dokonce nové zákazníky přestala nabírat úplně. 



​Tento fakt prý svědčí o tom, že k prudkému zdražování nakonec sáhnou všichni dodavatelé energií.

Dohromady s letošním a příštím rokem by údajně mohli zdražovat o desítky až stovky procent.

Nejhorší dopad mají rostoucí ceny na důchodce a rodiče samoživitele: