pondělí 4. července 2022

Benzin v Česku bude stát 90 korun za litr. Již brzy, ukázalo se


 


Cena pohonných hmot je v současné době velmi ožehavým tématem. Tankování u čerpacích stanic se stává bolestivou zkušeností a české domácnosti ho musí řešit více, než kdy jindy. Jde to dokonce tak daleko, že některé již omezují své cestování autem, protože je příliš drahé.

Čeká se cenový skok

Zatímco lidé očekávají spíše úlevu z dnešních cen v blízkosti padesáti korun za litr benzinu a nafty, ve skutečnosti se očekává spíše zhoršení. A to razantní. Jak uvádí dobře informovaná americká banka JPMorgan, ceny ropy a tím i základních paliv zřejmě vyletí ještě podstatně výše.

Chystají se totiž sankce na ruskou ropu, které způsobí razantní zvýšení cen této komodity. Zatímco dnes se jeden barel ropy obchoduje kolem 110 dolarů, v případě pesimistické prognózy by to mohlo být až 380 dolarů. A jak se v poslední době ukazuje, tyto pesimistické scénáře mají tendenci se naplňovat.


Neveselý výpočet pro Česko

Český ekonom Lukáš Kovanda spočítal, co by takové zdražení znamenalo pro české řidiče. Pakliže by ropa skutečně takto razantně zdražila, což je docela klidně možné, protože třeba u zemního plynu jsme viděli nárůst ještě vyšší, a to sankce na něj prakticky neexistují, znamenalo by to, že by litr benzinu a nafty stál přibližně 90 korun.

To pochopitelně za předpokladu, že by veškeré další proměnné zůstaly na stejné úrovni jako dnes. Především tedy spotřební daň, DPH, kurz koruny vůči dolaru, ale i marže čerpacích stanic.


Ve skutečnosti by takováto krize s velkou pravděpodobností přinesla prudký propad kurzu koruny, což by vedlo k ještě většímu nárůstu cen. Pak by zřejmě stát musela zareagovat snížením daní. To už ale jednou udělal, konkrétně o 1,50 koruny, avšak na ceny u stojanů to nemělo prakticky žádný vliv, protože ty rostly dále.

Foto: Shutterstock