sobota 3. září 2022

V Praze se sešlo téměř 70 tisíc lidí. Protestují proti vládě Petra Fialy

 




 
Protest s názvem Česká republika na 1. místě začal v sobotu odpoledne na Václavském náměstí v Praze. Lidé přišli vyjádřit nespokojenost s politikou vlády Petra Fialy (ODS). Někteří z účastníků mají transparenty, státní vlajky a bubny. Podle policie se tam sešlo zhruba 70 tisíc lidí. "Každý má právo vyjádřit své postoje, to je demokracie," reagoval premiér.

Na pražském Václavském náměstí se v sobotu odpoledne koná demonstrace proti vládě Petra Fialy. Podle policejních odhadů se na akci sešlo okolo 70 tisíc lidí. Ti v úvodu zpívali českou hymnu. Pořadatelé protestu požadují odchod vlády, zmírnění dopadů současné energetické krize a nápravu škod.

Na demonstranty dohlíží stovky policistů. Na pódiu promluvil k přítomným bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek nebo energetický expert Vladimír Štěpán.

"Jestliže vzrůstají ceny energií o stovky procent, jestliže se zvyšují ceny hnojiv, kolik může stát potravina? Potraviny jsou nyní o 80 procent dražší," prohlásil Jandejsek. Podle něj hrozí i nedostatek potravin. 



"Cílem naší demonstrace je nutnost změny. Hlavně v řešení otázek cen a energií, zejména elektrické energie a plynu, které způsobí destrukci našeho hospodářství už letos na podzim. My jsme vyzvali pana Fialu, aby s námi jednal, ale bohužel nemáme žádnou odpověď. Takže budeme dále tlačit na to, aby tato vláda skončila. Budeme chtít její demisi," řekl jeden z organizátorů shromáždění Jiří Havel. Jejich dalším požadavkem jsou předčasné volby. 

"Podívejte se na ty lidi, jsou to síly, které se hlásí k proruské orientaci, hájí zájmy, které jsou proti zájmům našich občanů. Každý má právo vyjádřit své postoje, demonstrovat, to je demokracie. A jak se na to dívám, je to propaganda dezinformačních kampaní, které jsou na českém území a objevují se opakovaně," reagoval na demonstraci premiér Fiala. Ten je v sobotu na návštěvě Středočeského kraje.

Akce se zúčastnila i Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora). "Válku neukončíme tím, že budeme mluvit o míru. My ho dosáhneme pouze tím, že nebudeme posílat zbraně a nebudeme prodlužovat konflikt, který se nás netýká," promluvila o ruské invazi na Ukrajinu. 

Na schodech u Národního muzea stojí desítky odpůrců demonstrace s vlajkami NATO a Evropské unie. Pořadatelé akce Česká republika na 1. místě proto vyzvali demonstranty, aby se chovali slušně a nevyvolávali konflikty právě se skupinami lidí, kteří se sešli u Národního muzea. 

Zasahovat na místě museli zdravotníci, kteří jsou připraveni po celém náměstí. Několika lidem se totiž hned na začátku demonstrace udělalo nevolno.