sobota 15. dubna 2023

Fiala: Naše opatření potlesk nevyvolají, ale uděláme je

 




Premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Právo řekl, že vláda udělá nezbytné kroky ke konsolidaci veřejných financí. Vyloučil ale, že by například na změnách daně z přidané hodnoty, které vyvolaly ve veřejnosti vášně, byla už v koalici shoda.




Potraviny jsou tak drahé, že vládní poradce Štěpán Křeček radí lidem, aby jezdili nakupovat do Polska, že se to vyplatí už i Pražanům. Není smutné, že toto vláda vzkazuje občanům?

Ten výrok určitě nebyl šťastný. S cenami potravin se snažíme bojovat nástroji, které považujeme za správné. Věřím, že se ceny potravin brzy podaří dostat na rozumnou úroveň.

Jednáme s producenty, se zemědělci, s obchodníky, s řetězci, je k tomu zřízena pracovní skupina. Forma kontrol a přiměřeného tlaku povede k tomu, že ceny potravin začnou klesat. Tak, jak jsme zvládli ceny energií a ceny pohonných hmot, zvládneme i ceny potravin.

Ceny některých potravin ale i v tuto chvíli stále rostou. Neměla by vláda zasáhnout?

Vláda zasahuje, ale nástroji, které považujeme za osvědčené. Rady, ať zasáhneme do tvorby cen, zpravidla nevedou k úspěchu, což se ukazuje v sousedních zemích. Vzpomeňte, jak jsme poslouchali, co máme dělat s cenami benzinu. Cesta, kterou jsme šli, se nakonec ukázala jako správná. Ceny benzinu jsou na předválečných číslech, ale hlavně jsme se vyhnuli jeho nedostatku, který potkal jiné země.