úterý 14. listopadu 2017

Nejotřesnější případ týrání psa? V Maďarsku se pokouší zachránit psa s extrémně oteklou hlavou prakticky oddělenou od krku







Říkají mu Filípek. Před měsícem ho zachránili z podmínek tak otřesných, že i ochránci zvířat byli zděšení. Psovi hlavu "obojek" téměř oddělil od těla. Hlava mu navíc natekla do takových rozměrů, že se nedalo uvěřit tomu, že stále žije. Jeho zdravotní stav je jak na houpačce, podaří se ho zachránit?


11. dubna přivolali svědci záchranáře zvířat z Maďarska k otřesnému případu týrání zvířat. Přibližně tříletý kříženec německého ovčáka byl přivázán bez vody a žrádla na asi metrovém vodítku k boudě. Hlavu měl znetvořenou k nepoznání. Velmi úzký obojek tvořený řetězem a provázkem se mu totiž zařízl tak hluboko do masa, že mu téměř oddělil hlavu od těla.
Okamžitě byl převezen na veterinu, kde byl ošetřen, aby mohla začít léčba, která bude podle rozsahu zranění trvat skutečně dlouho. Filípek byl v době příjezdu v kritickém stavu, zmatený a vystrašený, ale vděčný za každé pohlazení.


Až postupně vycházely najevo všechny problémy kterými trpí, kromě zánětů v očích má i kýlu žaludku. Dlouho nebyl schopen udržet v sobě přijatou potravu, načež veterináři zjistili, že má zcela ochrnuté polykací svalstvo vlivem vrostlé šňůry.
Byla mu tedy zavedena žaludeční sonda, přes kterou je v současnosti krmen. Jeho zdravotní stav je ale jak na houpačce - v jednu chvíli to s ním vypadá lépe a druhý den se jeho stav zhorší. Veterináři a ochránci zvířat pro něj dělají vše, co můžou, a věří, že se ho podaří zachránit.
Majitel je ochráncům zvířat i policii znám a všichni doufají, že bude řádně potrestán.