úterý 14. listopadu 2017

Otřesné týrání. Psa někdo uhodil lopatou, zavřel do pytle a zakopal. Zvíře se samo vyhrabalo





ŠINDELOVÁ/PRAHA Lidská brutalita někdy nezná hranic. O tom se v sobotu přesvědčil také Petr Prokeš, majitel záchranné a odchytové služby pro zvířata. Odpoledne byl telefonicky přivolán ke sraženému psovi, pak ale vyšlo najevo, že zvíře někdo zmrzačil, zavázal do pytle a zahrabal do sněhu. Pejsek se probral a sám se vyhrabal, čímž si zachránil život.
Osmadvacátého ledna přijala záchranná a odchytová služba volání od Obecního úřadu Šindelová v Karlovarském kraji, že se na jejich území nachází pravděpodobně sražený pes. „Ještě v průběhu jízdybylo volání přehodnoceno - jedná se o kruté týrání zvířete,“ uvádí odchytová služba na svém facebookovém profilu. Na místě pak záchranářům ukázali psa, kterého někdo praštil lopatou po hlavě, zavázal do jutového pytle a zakopal do hromady sněhu.



Zvíře ale svůj boj o život nevzdalo, probralo se a samo se dokázalo ze sněhu vyhrabat. To už jej ale objevili místní a spolu se starostkou Šindelové zavolali záchrannou službu. Pejsek byl následně dopraven do veterinární ordinace k ošetření.
Momentálně se pes nachází na stanici Petra Prokeše. „V současné chvíli už se jeví v pořádku, tedy až na oko. Čekáme na podrobné oční vyšetření a bohužel to vůbec nevypadá dobře,“ uvedl záchranář.
Pejsek má vážně zraněné oko.



Stanice na svých facebookových stránkáchtaké vyzvala veřejnost, aby se zapojila do pátrání a poskytla informace, které by vedly k dopadení pachatele.
„Zatím jsme nepokročili nijak. Vyčkáváme, až se z veřejnosti někdo ozve,“ uvedl Prokeš pro server Lidovky.cz. Také řekl, že celou věc zatím nenahlásil policii, ačkoli týrání zvířat je kvalifikováno jako trestný čin. „V tento okamžik zatím není podáno trestní oznámení. Ale samozřejmě v okamžiku, kdy se dozvím indicie, které by k podezřelému vedly, tak to oznámení podám.“


Pytel, do kterého byl pes uvězněn.
Zvíře se nyní nachází na stanici Petra Prokeše.
Proč se na Prokeš na policii zatím neobrátil? Majitel stanice řekl, že s policií už několikrát spolupracoval, avšak jeho zkušenosti s ní nejsou příliš dobré. „I když policii předložím tzv. na zlatémpodnose jméno pachatele, telefon a jeho adresu, tak oni nejsou schopní to vyšetřit,“ dodal.