čtvrtek 14. června 2018

Scénář jako z Armagedonu: Hrozí zánik lidstva! Na Zemi se řítí obrovský asteroid






Ve vesmíru čeká mnoho nebezpečí a také mnoho neprozkoumaných oblastí. Katastrofa se může stát takřka kdykoliv. Teď se navíc na naši planetu řítí obrovský asteroid, který ji může úplně zničit. Co na to vědci?
Na Zemi se řítí obrovský asteroid a hrozí, že když ji zasáhne, pozemský život za 117 let zanikne. Děsivé! Vědci ho pojmenovali Benny. Předpokládají, že 79 milionů tun těžký a půl kilometru dlouhý asteroid v roce 2135 vyhladí lidstvo. Experti se ho pokusí odklonit, zda se jim to podaří. Kdo ví, zda se jim však podaří.




NASA informovala, že Zemi hrozí katastrofický scénář jako z Armagedonu - tedy úplný zánik. O asteroidu vědí už od roku 1999, kdy ho poprvé zpozorovali. V současnosti je od planety vzdálen přibližně 84 milionů kilometrů. Šance, že ji zasáhne, je 1: 2700.
Vědci z NASA ve spolupráci s odborníky z Národní zprávy jaderné bezpečnosti (NNSA) po téměř 20 letech přišli s řešeními. Vyvíjejí devět metrů dlouhou a devět tun těžkou raketu Hammer, která by asteroid měla ve vesmíru zničit a tak by na zemi nedoletěl. Plánují ji odpálit buď přímo do asteroidu nebo na ni umístí jadernou zbraň, kterou by asteroid odpálili.
Vědec z NASA Michael Moreau přišel ještě s jedním zajímavým řešením. Navrhl, aby k asteroidu letěla raketa, která by ho z části obarvila tmavou barvou. Sluneční záření by Bennyho pak podle něj dokázalo ohřát natolik, že by změnil svou dráhu a Zemi by minul. Tak snad se některá z těchto variant podaří a lidstvo bude dál existovat. Ovšem, kdo ví, třeba mezitím přesídlíme na jinou planetu.