neděle 1. března 2020

Koronavirus je v Česku! Dva nemocní jsou v Praze, jeden v Ústí nad Labem






V Česku se objevily první tři případy nákazy koronavirem Covid-19. Ministerstvo zdravotnictví o tom informovalo na mimořádné tiskové konferenci. Počet nemocných se za jediný den zdvojnásobil v Německu. Velký nárůst hlásí také Jižní Korea.
Podrobnosti o třech případech sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na mimořádné tiskové konferenci. Detaily naleznete zde.

Prvním nemocným je muž z Prahy, který byl v italském Udine na konferenci. Dostal se tam do styku s člověkem, který onemocněl. Po návratu domů cítil příznaky nemoci, proto se obrátil na lékaře. V kontaktu byl zřejmě jen se svou ženou. Ta je rovněž sledována.

Druhým případem je studentka z USA, která přijela do Česka na dovolenou se svou kamarádkou. Jejich kontakty jsou prověřovány. Třetím případem je otec rodiny z Ústí nad Labem. Ten se nakazil při pobytu na lyžařské dovolené v Itálii. V domácí karanténě jsou i jeho žena a čtyři děti.




Podle čínské Národní zdravotní komise se koronavirem v pevninské Číně nakazilo do dnešního dne již 79 824 lidí, nemoci, která je s koronavirem spojována, podlehlo již 2870 lidí. Z nemocnic bylo propuštěno 41 625 pacientů, pořád tak zbývá 35 329 nakažených.

Mimo pevninskou Čínu je největším ohniskem Jižní Korea, podle agentury Jonhap přibylo dalších 376 nakažených, celkem úřady potvrdily 3526 případů nákazy koronavirem, zemřelo 17 lidí. Nejvíce nových případů přibylo ve městě Tegu.

Nakažených přibylo také v Itálii, podle ministerstva zdravotnictví bylo již potvrzeno 1049 případů, nejhůře je na tom s 615 potvrzenými případy Lombardie.