sobota 29. února 2020

Koronavirus se může šířit jídlem i pitnou vodou. Více v článku.









Jak, kde a z čeho lze chytit koronavirus, to jsou otázky, které trápí celosvětovou populaci. Státní zdravotní ústav vysvětluje některé obavy, které se mezi veřejností šíří.



Nákaza byla už kromě lidí prokázána i u zvířat, v karanténě je například první pes. Obavy mají lidé i z veřejných prostor, bojí se, zda se nemohou nakazit například dotykem madel ve veřejné dopravě nebo tlačítek ve výtazích. Obecně viry dokážou na podobných površích skutečně přežít, a to i v řádu hodin. Daří se jim také ve vlhkém prostředí.

Mohla by zdrojem nákazy být také pitná voda nebo potraviny? "Přenos potravinami je nepravděpodobný," klidní obavy Státní zdravotní stav. "Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují," doplnil ve svém prohlášení.




I tak dodržujte při přípravě jídla i konzumaci potravin obvykle doporučovaná hygienická opatření. Mezi doporučeními, která sdílí Světová zdravotnická organizace (WHO), je například důsledné mytí rukou před jídlem a úpravou jídla, případně pečlivá tepelná úprava masa a vajec.

"Dobrá hygiena je důležitá, aby se zabránilo křížové kontaminaci mezi syrovými nebo nedotaženými potravinami a vařenými nebo připravenými k jídlu v kuchyni," dodává profesor J. Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu.




Pokud máte podezření na příznaky respiračního onemocnění, měli byste se vyvarovat přípravy jídla pro jiné lidi a standardně vyhledat lékařskou pomoc.

Zatímco přenos potravinami je nepravděpodobný, předchozí zkušenosti s ohnisky nemoci způsobené koronaviry MERS nebo SARS a dalšími respiračními viry, například Ptačí chřipkou, naznačují, že by se i nový koronavirus mohl přenášet na člověka ze zvířat. Prvotní nákaza zřejmě přišla od zvířat, možná od netopýrů nebo hadů, kteří jsou v Asii běžně konzumovanými živočichy.