pátek 17. července 2020

Víme kdy budou povinné roušky v ČR.









Kdy a kde je zase musíme nasadit?!


Nadšení a radost z odhození roušek Čechům moc dlouho nevydrží. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) už totiž oznámil, že na podzim se povinné zakrytí úst a nosu vrátí. Platit bude ale jenom někde.

Česko stále nemá nad koronavirem vyhráno. Nakažených přibývá. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) se tak od října či listopadu povinné zakrytí nosu a úst zase vrátí. „Určitě to bude věc, kterou budeme zvažovat, abychom zabránili šíření infekce v době, kdy tu bude kolovat celá řada dalších respiračních virů, a situace tím pádem bude určitě složitější, než je dnes,“ řekl včera Vojtěch. Šéf rezortu nechal vytvořit novou pracovní skupinu, která se má přípravě podzimních opatření věnovat.




Jenom v MHD
Slabou úlevou ale může být, že by se roušky nosily také venku. Kde tedy budou vyžadovány? „Minimálně v místech, kde se koncentruje větší množství osob a není možné dodržovat žádné sociální odstupy, což je případ přeplněných tramvají a autobusů,“ dodal Vojtěch. Stejného názoru je také epidemiolog a šéf pracovní skupiny pro uvolňování karantény na ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar (47). Jak řekl v pondělí Aha!, sám by se klonil k tomu, aby se roušky nosily všude ve vnitřních prostorách, a to už od října.




Tady je musíte mít
Roušky jsou nyní povinné v ohniscích nákazy, ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory a také při akcích ve vnitřních prostorách pro více než 100 lidí. Lidé je musí také nosit v pražském metru a na některých regionálních linkách MHD, kde je více nakažených, jako v Moravskoslezském kraji nebo na Jihlavsku.
eRouška: Babiš radí stahovat, ale...
Kdo ví, že Covid šířím já? Součástí tzv. chytré karantény, projektu, který má za cíl zavčas odhalit a izolovat přenašece nemoci, je také mobilní aplikace eRouška. Tu si podle ministerstva zdravotnictví stáhlo už přes 250 tisíc uživatelů. A hojně k jejímu užívání nabádá také premiér Andrej Babiš (65, ANO). Jenže třeba končící šéfka Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů aplikaci nedůvěřuje, může prý vést k identifikaci jejího uživatele. „Nedostali jsme všechny údaje, na jejichž základě bychom mohli vyhodnotit celý proces zpracování osobních údajů,“ upozornila nedávno na Radiožurnálu. „Vzhledem k tomu, že je při registraci uživatele u eRoušky potřeba uvést telefonní číslo, lze samozřejmě ve většině případů i z veřejných zdrojů dohledat identitu konkrétního člověka,“ sdělil Aha! Jan Vobořil, právník organizace Iuridicum Remedium s tím, že povinná registrace potencionální uživatele od stažení aplikace může odradit. Resort zdravotnictví trvá na tom, že totožnost nakažených se případně dozvědí jen hygienici. „Tak jako doposud při standardním epidemiologickém šetření bez chytrých nástrojů. Kritické kontakty se nedozví, kdo je mohl nakazit, ani kde a kdy. Identita osob je maximálně ochráněna,“ sdělila mluvčí Gabriela Štěpanyová.
»Dárek« z ciziny
Koronavirus si zatím ze zahraničí přivezlo 16 Čechů. Jde hlavně o turisty, ale i studenty nebo lidi, kteří vyjeli do ciziny za prací. „Evidujeme třeba dva případy z Chorvatska, tři ze Slovenska, po jednom případu ze Španělska, Portugalska či Maďarska,“ řekl ministr Vojtěch webu Lidovky.cz. Třeba Chorvatsko dál Vojtěch považuje za bezpečnou zemi, Češi se tam prý spíše mohli nakazit od jiných turistů, než od místních.