sobota 25. září 2021

Do práce už budou moci jen očkovaní: Itálie zavádí nové pravidlo, po 5 dnech absence se stopne výplata



 


Jak občany namotivovat k očkování?

Každá země má své praktiky a taktiky, novou taktiku teď zavedla Itálie. Ta prohlásila, že do práce nepustí jedince, kteří nejsou očkovaní. Jakmile se v práci neukáží 5 dní, stopne se jim výplata.




Italové už se do práce nedostanou bez takzvaného "zeleného pasu". Vláda totiž schválila nový zákon, který nařizuje všem zaměstnancům veřejného a soukromého sektoru, že se musí před vstupem na pracoviště legitimovat z hlediska koronavirové bezpečnosti. Nařízení začne platit 15. října. Jde aktuálně o nejtvrdší nařízení proti neočkovaným lidem v celé Evropské unii.


Teoreticky je možné zelený pas vedle očkování získat také negativním testem. Jeho platnost je v tomto případě pouhé tři dny. Lidé by si navíc testování museli platit sami, což by se jim významně prodražilo. Italští komentátoři tak berou nový zákon v podstatě tak, že bez očkování se na pracoviště nedostanete. Itálie přitom v rámci očkovací kampaně postupuje velmi tvrdě už několik měsíců. Od dubna tak plati povinnost očkování pro vybrané profese, zejména potom ty zdravotnické. Poté pak přibyla nutnost prokazovat se zeleným pasem v restauracích, sportovištích či divadlech. Nově tato povinnost platí i při využívání dálkové dopravy.


Italská vláda nijak zvlášť nezastírá, že se snaží své občany přimět k očkování všemi dostupnými způsoby. To se jí i docela daři. Obě dávky vakciny dostalo již 66 % Italů, což je i v evropském srovnání nadprůměrné číslo. Jak ukazuje praxe z jiných států, rychlost očkování mezi 60 až 70 % významně zpomaluje. Vláda v rámci nového opatření myslela i na ty, kdo se mu budou chtit vyhýbat. Něco takového by nemělo být možné. Kdo by vzdoroval a nechtěl se prokázat zeleným pasem, nemůže zkrátka vstoupit na své pracoviště. V takovém případě má pět dní na to, aby si to "rozmyslel". Poté mu bude pozastavena mzda.

Opatření "mysli" i na zaměstnavatele a hrozí jim vysokými pokutami, pokud by zelený pas od svých zaměstnanců nevyžadovali. V Itálii se dnes mluví o tom, že je třeba dosáhnout takzvané sociální imunity". "V případě, že by se nám do konce října podařilo naočkovat 44 milionů lidi, mohli bychom vyhlížet chladnou část roku s menšími obavami," uvedl pro denik La Repubblica Francesco Figliuolo, který je zvláštnim komisařem italské vlády pro boj s koronaviru. Neupřesnil však, z jakých výpočtů toto číslo vychází.