sobota 25. září 2021

Stát zadotuje energie lidem s nízkým příjmem. Havlíček řekl, kolik to bude

 






Rodiny s nízkými příjmy a senioři by mohli od státu brzy dostávat finanční příspěvek na energie. Takzvané "energetické šeky" by jim měly kompenzovat zvýšení cen elektřiny a plynu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to ve středu exkluzivně potvrdil Televizi Nova a prozradil, kolik peněz budou od státu dostávat.


Státní příspěvek má především ochránit nízkopříjmové rodiny, sociálně slabé spoluobčany, nebo důchodce před prudkým nárůstem cen za energie. Vláda jim zaplatí třetinu až polovinu z částky, o kterou se cena energie navýší.

"Průměrná domácnost utratí za elektřinu zhruba 30 tisíc korun za rok. Pokud se elektřina navýší až o 20 %, jak hrozí nyní, tedy zvýšení 6000 korun, to znamená, že by vláda přispívala zhruba 3000 korun," vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.



"Do konce září bychom měli představit finální model, v říjnu bychom to vypsali a v listopadu by se mohlo začít čerpat. Máme na to připraveny jednotky miliard korun," řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).



Do komentáře napiš svůj názor na tohle.