středa 13. října 2021

Lidé si ještě více připlatí. Dodavatelé energií oznámili dramatické zdražování

 





Peněženky Čechů pocítí další zdražování. Ceny energií šplhají do závratných výšin, dodavatelé nejsou schopni je udržet na současných cenách. Většinou je tak garantují pouze zákazníkům, kteří mají smlouvu s fixací. Noví zákazníci se už výhodných cen nedočkají. Přechod k novému dodavateli přitom teď čeká téměř milion lidí, kteří nemají na výběr. Ve středu totiž společnost Bohemia Energy oznámila, že končí s dodávkami pro český trh.


Ve středu oznámila společnost innogy zdražení plynu od 20. listopadu, a to o 10,6 %. Pro typický rodinný dům se tak měsíční platby zvýší o zhruba 200 korun, ročně se tato částka přiblíží 2500 korunám. V bytě se jedná o nárůst o zhruba 70 korun za měsíc. Týká se produktu Standard, většina stávajících zákazníků podle vedení firmy změnu nepocítí.

"Dlouhodobé smlouvy s fixní cenou samozřejmě dodržíme. Na jistotu a stabilitu spojenou s našimi fixovanými produkty se aktuálně spoléhá více než polovina našich zákazníků," uvedl ředitel pro maloobchod a marketing David Konvalina.




​"S ohledem na další růst cen na burzách už byly naše ceníky neudržitelné," vysvětlil zdražení šéf skupiny innogy Tomáš Varcop. Vzhledem k dění na trhu se ale podle něj jedná pouze o drobnou korekci.


Zdražují i další dodavatelé

Totéž se nedá říct o úpravě ceníku dodavatele energií ČEZ. Ten sice stávajícím zákazníkům ponechal ceny domluvené ve smlouvě, novým zákazníkům ale minulý týden ceny elektřiny a plynu zdražil o více než 50 %. "Novými tarify reagujeme na vysokou poptávku a odliv zákazníků od nespolehlivých dodavatelů, pro které jsme nemohli nakoupit elektřinu s předstihem," vysvětluje společnost.

"Zdražování zvažujeme také, protože ta situace je taková, jaká je. Nezdražovali bychom energie všem zákazníkům, týkalo by se to pouze části, kteří jsou na základním ceníku. Netýkalo by se to těch, kteří mají fixované smlouvy a podobně. Ta kalkulace je ale ještě předmětem jednání. Nejsem schopný tedy říct, o kolik by to bylo," sdělil TN.cz mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.








Vyšší ceny se podle něj budou týkat i nových zákazníků. "S novými zákazníky se snažíme domluvit. Plyn kupujete s předstihem za nějakou cenu. Když teď přijde nový zákazník, tak nejsme schopni mu dát plyn za stejnou cenu jako stávajícímu zákazníkovi, protože ho za tu cenu už neseženeme," vysvětlil.

Od listopadu měla zdražovat i firma Bohemia Energy, ta ale ve středu oznámila, že vzhledem k extrémním cenám už nebude dodávat elektřinu a plyn pro český trh. Zhruba 900 tisíc až milion zákazníků si tak musí hledat nového dodavatele. Přechod pro ně přitom bude znamenat uzavření smlouvy již za vyšší ceny vycházející z aktuálních ceníků.




Ceny tepla porostou nejvíc za posledních 13 let

Teplárenské sdružení zároveň varuje před drastickým zdražením tepla. "Většina tepláren teprve pracuje na kalkulacích cen tepla na příští rok. Z vývoje cen energetických komodit a povolenek je ale evidentní, že nás čeká největší meziroční nárůst cen tepla za posledních 13 let. Dvouciferný nárůst ceny tepla v procentech nebude výjimkou, ale spíše pravidlem. Není to vůbec příjemné, ale ekonomickou realitu obejít nelze," uvedl předseda výkonné rady Tomáš Drápela.

Největší nárůst se očekává u tepláren, které k výrobě tepla používají zemní plyn. "Jsou už první případy, kdy dodavatel plynu není schopen dostát svým závazkům a dlouhodobě nasmlouvané dodávky plynu ze dne na den ukončí. Teplárně pak nezbývá než nakoupit všechen plyn na trhu za několikanásobně vyšší cenu, než byla ta původní dlouhodobě garantovaná dodavatelem. Pokud se situace na trhu s plynem nestabilizuje, bude takových případů přibývat," obává se Drápela.