úterý 7. listopadu 2017

Pes hladověl u boudy tři měsíce! Záchrana přišla v poslední chvíli





Pracovníci útulku z Řepnice na Litoměřicku zachránili týraného křížence německého ovčáka. Pes byl uvázaný patrně déle než čtvrt roku k boudě a téměř bez jídla. Byl v tak zubožené stavu, že ho pracovníci útulku okamžitě odvezli k veterináři.





Přibližně desetiletý kříženec je i čtyři dny po své záchraně natolik vyhublý, že se mu dají spočítat žebra jen pohledem. Srst na něm drží snad už jen silou vůle. Do takového stavu se dostal po více než tříměsíčním hladovění.


"Pes byl vyhublý, opravdu byl kost a kůže, neměl na sobě ani svaly, neměl na sobě žádný tuk, je oslabené tím pádem srdce, játra, bránice," vypočítávala majitelka útulku v Řepnici Miluše Maskulanisová.

Přivázaný k boudě trpěl tři měsíce. Z hladu prý jedl i své vlastní výkaly. Teploty pod nulou už by nepřežil, záchrana přišla takzvaně za pět minut dvanáct. "Kdybychom přijeli o dva dny později, už by byl mrtvý," doplnila Maskulanisová.


Každý den Chuck dostává jídlo po malých troškách, aby ho vůbec jeho zesláblé tělo dokázalo zpracovat. Kdyby dostal velkou porci, mohl by umřít.


I když Chuck s chutí vyluxuje vše, co mu dají pod nos, ještě nemá vyhráno. Z nejhoršího by mohl být venku přibližně za 14 dnů.

Majitelka, které veterináři zvíře odebrali, týrání údajně zdůvodňovala tím, že se psa bála. Původní majitel zemřel před třemi měsíci. Správně živený by měl Chuck vážit okolo 30 kilogramů, teď ale váží jen polovinu. Případem se bude zabývat policie, majitelce hrozí až dva roky vězení.