sobota 2. prosince 2017

ODHALENO: Vědci tvrdí, že konec světa je blíž, než se původně čekalo. Jaká katastrofa nakonec pohltí lidstvo?




V tenhle moment už se musí koncům světa smát naprosto každý. Každý týden se z několika důvěryhodných zdrojů objeví zpráva o tom, že ten či onen vědec přišel s novou teorií, co planetu zničí, nebo že kosmonauti ve vesmíru objevili nový druh bakterie či že NASA omylem přehlédla gigantický asteroid mířící k Zemi. A přesto o nich píšeme dál. Proč? Protože „co kdyby“.
Tahle nová zpráva souvisí s nedávným výbuchem sopky na Bali. V tomhle případě šlo jen o menší erupci, která na pár hodin uzavřela letiště. Existují ale i tzv. „super erupce“, které dokážou zahalit rovnou celé kontinenty popelovým oblakem, který může ovlivnit počasí i na dlouhé roky dopředu.



A vědci teď tvrdí, že právě jeden takový super výbuch se blíží. Podle nejbližších odhadů by k němu mělo dojít někdy během příštích 17 tisíc let. Ano, čtete správně. Zároveň ale máme štěstí, že se tak ještě nestalo, protože v průměru k takovým erupcím dochází mezi 5 tisíci až 48 tisíci let. Jsme tedy téměř uprostřed, a právě z toho začínají být někteří odborníci lehce nervózní. Za nás by takový konec byl docela nuda. Pořád bychom radši viděli Bruce Willise odpálit atomovku uvnitř nějakého asteroidu, bez toho to totiž zkrátka nebude ono.