úterý 16. května 2023

Popálená Natálka má z propuštěných žhářů strach: Bere antidepresiva a odmítá opustit pokoj, říká maminka


 



Natálie Siváková (15) prožívá každý den pořádné útrapy. V roce 2009 byla při útoku žhářů popálena na osmdesáti procentech těla. Naštěstí přežila, ale s následky se potýká dodnes. Jak prozradila její jednačtyřicetiletá matka Anna Siváková pro iDnes, dcera trpí depresemi a přemýšlí nad sebevraždou. Situace se navíc zhoršila, když se dozvěděla, že z vězení propustili dva příznivce neonacistů, kteří jí popáleniny způsobili.


Šumperský soud rozhodl o podmíněném propuštění dvou mužů - o Václavu Cojocarovi a Ivo Müllerovi, kteří spolu se dvěma dalšími kumpány hodili v roce 2009 zápalné lahve do rodinného domu ve Vítkově. Podle soudce oba muži splnili formální podmínky, mají za sebou dvě třetiny trestu, za mřížemi ukázali dobré chování a snažili se i splácet škodu, jak píše ČTK. 

Tato informace však šokovala rodinu Sivákových, která si kvůli těmto mužům prošla peklem. Právě do jejich domu vhodili neonacisté Molotovovy koktejly, které tehdy dvouleté Natálce způsobily popáleniny na více než osmdesáti procentech těla.




Natálka bere antidepresiva 

Natálie dlouhé týdny bojovala o život a lékařům se ji podařilo zachránit. „Nesouhlasím s tím, že by měli být po 12 letech propuštěni, moje dcera trpí. Moje dcera má každý rok operaci,“ nechala se slyšet matka popálené Natálky Anna Siváková, jak píše Blesk. 

Dnes patnáctiletá Natálie má z jejich propuštění také strach. Jak popsala její maminka, Natálie bere léky na deprese a úzkosti, a když se dozvěděla o propuštění útočníků, odmítá vycházet z pokoje. „Je z toho špatná, ještě nevstala z postele, leží a ptá se, co budeme dělat. Co jí mám na to říct? Nepřipadá nám to spravedlivé,“ prozradila Siváková.


Cítili jsme jen horko, popsala 

Rodina se po útoku přestěhovala z Vítkovic do Budišova nad Budišovkou na Opavsku. Přemýšlí však nad tím, že se znovu přestěhují. „Znají naši adresu, máme okna nízko. Jsme také blízko té silnice, z toho budu mít velkou obavu. Ten pocit, že jsou někde venku, pár kilometrů od nás,“ popsala dále Anna. 

V rozhovoru pro iDnes Anna Siváková také popsala osudné chvilky v roce 2009. „Cítili jsme jen, že je obrovské horko. A že hoříme. Jedna ze dvou zápalných skleněných lahví, které hodili do domu, nám vlétla přímo do postele, kde jsme spali. Natálka ležela uprostřed mezi námi. Nebyla ve své postýlce, kterou jsme měli taky u postele. Benzín ji polil nejvíc a způsobil jí z nás všech největší popáleniny. Nikdy nezapomenu, jak byla spálená. Jako černý uhel,“ prozradila hrůzné detaily.