úterý 26. září 2023

Zázračná pomoc. Češi vybrali pro nemocného Martínka přes 100 milionů. Daně? Má dostat vše


 



V médiích se objevily informace, že sbírka pro malého Martínka podléhá dani z příjmů. To ale ředitel dárcovské platformy Znesnáze21 Čestmír Horký odmítá. Na peníze poslané na veřejné sbírky se tato daň nevztahuje, zdůraznil na Instagramu. To v úterý potvrdila také Finanční správa ČR. Z astronomické částky 100 milionů korun by tedy stát neměl mít ani korunu. K úternímu ránu se vybralo více než 111 milionů korun a částka se dál zvyšuje.

Na léčbu malého Martínka, který trpí vzácným genetickým onemocněním, se k úternímu ránu vybralo více než 111 milionů korun a lidé dál přispívají. Cílová částka už je dosažena, na genovou terapii je třeba přesně pokořených 111 milionů. Martínek by měl dostat celou částku, byť o sbírkách nad pět milionů korun musí být informován finanční úřad.


„V případě veřejné sbírky je třeba postupovat podle zákona č. 117/2001 Sb. o veřejných sbírkách, který stanoví, na co lze sbírku použít, a také stanoví, že tyto sbírky mohou pořádat pouze právnické osoby, bylo by tedy dobré, pokud by ji zaštítila například nějaká nadace. Podle zákona o daních z příjmů jsou potom příjmy z veřejných sbírek osvobozeny od daně jako bezúplatný příjem (§ 4a písm. k),“ uvedla pro CNN Prima NEWS dárcovská platforma Znesnáze21.

Danit se nebude

To na Instagramu potvrdil i její ředitel Čestmír Horký. „Chtěli bychom ubezpečit všechny dárce, že peníze, které posíláte na ohlášené veřejné sbírky, nepodléhají dani z příjmů. Nemusíte se bát, že by peníze byly finančním úřadem kráceny,“ vysvětlil. „Suma sumárum sbírka pro Martínka se danit nebude,“ dodal Horký v příspěvku.






Že jsou peníze z veřejné sbírky osvobozeny od daně z příjmů, potvrdila v úterý Finanční správa ČR. Rodiče chlapce pouze musí příjem oznámit finančnímu úřadu. „ČR si z peněz nevezme žádnou daň,“ uvedl úřad. Stát podle něj nezíská ani daň z přidané hodnoty z ceny léku, protože medikament bude podán v zahraničí.