pátek 22. prosince 2023

Budou mít příležitost svoje hrdinství ukázat v rámci trestního řízení. Policie řeší příspěvky oslavující vraha


 



Policisté na sociální síti oznámili, že monitorují sociální sítě, kde se začaly šířit lži a odporné zprávy o čtvrtečním útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. „Pisatelé těch nejhorších zvěrstev budou mít příležitost svoje hrdinství ukázat i v rámci trestního řízení,“ ujistili policisté. K příspěvkům oslavujícím útočníka se vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Ta méně viditelná část naší práce je monitoring sociálních sítí. Okamžitě po střelbě týmy analytiků začaly rozpracovávat a zkoumat různé posty. Pisatelé těch nejhorších zvěrstev budou mít příležitost svoje hrdinství ukázat i v rámci trestního řízení,“ napsala policie a ukázala příspěvek, ve kterém jeden uživatel útok na vysoké škole schvaluje.




„Dny, jako byl ten včerejší, by nás měly spojit, ne dál rozdělovat. Krizové okamžiky zpravidla ukážou, co v nás skutečně je. Já pevně věřím, že tyhle projevy jsou jen patologickou výjimkou z celkového obrazu české společnosti. Policie je každopádně bude řešit a já jí za to i ve jménu obětí včerejší střelby děkuji,“ dodal k tomu potom ministr vnitra Vít Rakušan.

Různé lži se šířily i v souvislosti s vraždou muže a kojence v Klánovickém lese. Někteří lidé na sociálních sítích tvrdili, že vrahem byl cizinec či přímo Ukrajinec, nebo že policisté znají totožnost pachatele, pouze ji nezveřejnili. V ukázce příspěvku, který policie zveřejnila, jeden uživatel na sociální síti tvrdí, že cituje výpověď jednoho ze zasahujících policistů. „Totožnost podezřelého je známa, nechápeme, proč se nezveřejní,“ řekl údajně.

To ale policie rychle vyvrátila. „Opravdu si někdo myslí, že policie zná totožnost pachatele a nevyužije tak účinnou zbraň, jako je medializace jeho podoby?“ podivila se. „Tyto a jim podobné příspěvky nelze označit jinak než jako dezinformace. Obdobných expertů, kteří disponují ‚zaručenými‘ informacemi od ‚ověřených‘, zpravidla anonymních zdrojů, můžeme nalézt desítky,“ napsala.



„A tedy, dnes se k věci opakovaně vyjádřila jak Policie ČR, tak také městské státní zastupitelství. Po pachateli policie pátrá a jeho totožnost je jí dosud neznámá. Pokud kdokoliv disponuje relevantními informacemi, policie je jistě uvítá,“ vyzvala.

„Vražda je vždycky otřesný čin, vražda dítěte se ale naprosto vzpírá pochopení. Rozumím tomu, že veřejnost je událostí v Klánovicích šokovaná a zneklidněná stejně jako já. Chci vás ujistit, že Policie ČR dělá maximum pro to, aby pachatele vypátrala. Do té doby buďme, prosím, všichni ostražití. A to nejen vůči podezřelým lidem, ale i vůči rádoby senzačním informacím. Není pravda, že policie identitu pachatele zná a tají ji, jak se v posledních hodinách šíří hoaxem. Snaha zneužít takovou tragédii je prostě odporná,“ potvrdil Rakušan.

Policie od čtvrtečního odpoledne zasahuje na náměstí Jana Palacha v Praze, kde střelec na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zavraždil 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Později policie uvedla, že střelec byl eliminován. Na místě zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému.


Policisté v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze zůstávají i v pátek ráno a vyšetřovatelé zajišťují další stopy. U náměstí Jana Palacha byla již odvolána uzavírka a v okolí fakulty tak byla obnovena doprava. Aktuální situaci v 11 dopoledne zhodnotí na tiskové konferenci pražská policie.

Policie pracuje s reálnou možností, že útočník z filozofické fakulty má zřejmě na kontě i dvě oběti z Klánovického lesa. „Velice vážně pracujeme s verzí, která je v tuto chvíli velmi reálná, že útočník z filozofické fakulty má na svědomí i dvě oběti z Klánovic,“ dodal na tiskové konferenci policejní šéf. Policie oba případy spojuje na základě věcí, které nalezla v jeho domě.

„Přesto, že pachatel je mrtev, trestní řízení probíhá,“ řekla na tiskové konferenci státní zástupkyně Lenka Bradáčová.



Vrahem měl být student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Policie po něm vyhlásila pátrání už ve čtvrtek odpoledne a spojovala ho s případem násilného úmrtí v obci na Kladensku. Následně vyšlo najevo, že student David K. je střelcem, který později odpoledne zabil minimálně 14 lidí a desítky dalších zranil na pražské vysoké škole. Byl legálním držitelem několika zbraní. Podle policejního prezidenta se střelec inspiroval obdobnou událostí v zahraničí.

Rakušan ve čtvrtek po útoku oznámil, že se na různé lži a dezinformace, které se budou na sociálních sítích, chce v následujících dnech zaměřit a vyvracet je. „Prosím, nevyvolávejme v lidech zbytečný strach a obavy, nešiřme fámy. Sdílejme jen ověřené informace. A nešiřme příběh útočníka. Nepomáhá to ničemu, ba naopak, zvyšuje to nebezpečí opakování jeho činu,“ řekl na tiskové konferenci po mimořádné schůzi vlády ve čtvrtek v noci.