úterý 26. prosince 2017

3 případy, kdy Anonymous zachránilo lidstvo





Anonymous je decentralizovaná skupina neznámých mezinárodních aktivistických hackerů. Členové skupiny jsou obvykle známí tím, že nosí masku Guy Fawkes, aby ukryli svou identitu. Zatímco skupina nemá žádné specifické cíle, mají zastřešující touhu bojovat proti cenzuře internetu, podporovat svobodu projevu a potlačit autoritativní vládu. Anonymous nemá žádný členský seznam nebo výbor, takže členové skupiny obvykle komunikují prostřednictvím tajných chatových skupin.
Ačkoli Anonymous je zodpovědné za zhroucení webových serverů, poškozování webových stránek a procházení soukromých informací, nastaly situace, kdy skupina jednala v celkovém zájmu lidstva. Zde Vám přinášíme TOP 3 události, kdy Anonymous jednalo ve prospěch lidstva.


3. Bojovali za práva LGBT v Ugandě

Anonymous využil své hackerské schopnosti ke kampani za práva komunit LGBT již při několika příležitostech.  Řada zemí přijala zákony proti LGBT, z nichž 38 je pouze v Africe. Z afrických zemí se zdá, že v Ugandě se odehrál nejhorší scénář.  Uganda je pravděpodobně první zemí v Africe, která se blíží ke schválení zákonu, díky kterému by byli popraveni všichni homosexuálové. První zmínka o tomto zákonu pochází z roku 2009. Zákon mluví o tom, že kdokoliv, kdo se projeví jako homosexuál, což je zde nezákonné, byl popraven.


Tak strašná byla dispozice ugandské vlády vůči LGBT, že Anonymous muselo zasáhnout. Skupina zaútočila na webové stránky ugandského premiéra jako projev nesouhlasu s vládou, která ostře vystupovala proti komunitě LGBT.  Skupina hrozila, že se bude i nadále zaměřovat internetové stránky a komunikaci ugandských vlád, dokud země nerozhodne o své LGBT komunitě důstojně a nebude je respektovat, což si pochopitelně zaslouží. Úspěšný počítačový útok ponížil ugandskou vládu a přiměl ji, aby přijala opatření ke zpřísnění bezpečnosti internetu ve své zemi. Bohužel návrh zákona byl schválen v roce 2014, kdy homosexualita byla trestána životem ve vězení místo smrti.
A to nebylo poprvé, kdy Anonymous zasáhlo, aby ochránilo LGBT komunitu v Africe. V roce 2013 Anonymous sundalo oficiální webovou stránku nigerijské vlády z důvodu, že zde měl být schválen zákon, které by homosexuály odsoudil ke 14 letům za mřížemi.


2. Útok na Severní Koreu

Severní Korea je státem, jehož hlavním cílem je disponovat největším arzenálem jaderných zbraní na Zemi.  Tento zavřený národ nemá zjevné ekonomické ambice a nevojenské touhy. Severokorejská vláda upřednostňuje utrácení peněz, které získává z otroctví svých občanů, na testy raket a na pochybnou satelitní technologii.
Když se Anonymous rozhodlo, že se k této příležitosti postaví a zaměří své kybernetické schopnosti na tuto zemi, celý svět jim fandil. Jeden z kybernetických útoků byl motivován severokorejským družicovým spuštěním, což se konalo v únoru 2016. Anonymous zablokovalo tři severokorejské webové stránky jen pár hodin po spuštění a mnoho dalších v následujících dnech.  Cílem kybernetického útoku bylo narušit hladkou komunikaci s družicemi, což mělo demoralizovat autoritativní severokorejské vedení a odradit je od dalších spouštění satelitů.
Anonymous se několikrát potýkalo se Severní Koreou, poprvé se tak stalo v roce 2013, kdy hackerská skupina vypnula některé severokorejské webové stránky. Skupina uvedla severokorejský autoritarismus  a cenzuru internetu jako důvod pro útok v roce 2013.


1. Vyhlášení války ISIS

Po útoku v Paříži, k němuž se ISIS hlásila, vyhlásilo Anonymní válku proti teroristické organizaci a jejím stoupencům. Krátce poté sundali více než 2 000 účtů sociálních médií souvisejících s ISIS. Anonymous od té doby odebrala desítky tisíc pro-ISIS sociálních účtů.
Bruselský útok provedený ISIS také vyvolal další válku. Anonymous  pak provedlo diskrétní a úspěšné vymazání ISIS na dark webu a několik internetových stránek ISIS bylo odstraněno. Během kybernetického útoku teroristická organizace také ztratila značné množství digitální měny.
Po útoku z Nice Anonymous vydal další video, ve kterém odsoudilo útok a slibovalo odvetu. Od té doby, co poprvé vyhlásili válku proti teroristické organizaci, Anonymous výrazně omezilo schopnosti ISIS pracovat online.